• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić protiv politike sve ili ništa

Sulejman Tihić izjavio je da bi specijalne veze BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom bitno uticale na političku stabilnost regiona.

 Tihić protiv politike sve ili ništa Izvor: MONDO


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da bi specijalne veze Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom bitno uticale na političku stabilnost i prosperitet cijelog regiona, jer bi podstakle sve oblike saradnje, tim prije što između naših građana ne postoji jezička barijera.

Tihić je u intervju za "Politiku" izjavio da se poslije prijetnji koje su upućene njemu i potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi, ne boji, jer je političar koji zastupa ono za šta misli da je najbolje za BiH i sve njene građane.

Prijetnje smrću Tihiću i Kebi su uslijedile poslije sporazuma koji je o najbitnijim unutrašnjopolitičkim pitanjima postigao s predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem na sastanku u Odžaku.

Tihić, koji je i predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je očekivao da će pojedine partije, prije svih Stranka za BiH Harisa Silajdžića, oštro kritikovati taj sporazum.

"Očito je da ta stranka nema sposobnosti i spremnosti za dogovore i kompromise. Ali zato ima snage da djeluje destruktivno", kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, taj sporazum je otvorio vrata za rješavanje ključnih pitanja o državnoj imovini, popisu stanovništva, statusu Brčko distrikta i uspostavio okvir za ustavnu reformu.

"Oni koji osporavaju sporazum iz Odžaka, u principu su protiv bilo kakvog dogovora. Njihova politika je sve ili ništa, što se u principu svodi na ništa! Zato ne čudi da upravo zagovornici takve filozofije ignorišu istinsku pomoć povratka i održivog ostanka za sve izbjeglice i raseljena lica u BiH. Ta vrsta političara najbolje živi od tuđe nevolje", istakao je Tihić.

On je u intrevjuu ponovio da u cijelosti ostaje pri onome što je izjavio u Skupštini Republike Srpske, a to je da niko ne može ukinuti RS bez pristanka njenih političkih predstavnika i da se nijedan entitet jednostrano ne može odvojiti od BiH, naglasivši da je to "potpuno legalistički pristup u skladu s Dejtonskim sporazumom".

Tihić je rekao da nedavna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića - da je nacionalni interes Srbije da BiH sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet - ima veliki značaj.

"Smatram da nije dobro da Bosna i Hercegovina već dvije godine nema kontakte sa Srbijom na najvišem nivou, posebno nakon izborne pobjede predsednika Tadića. Srbija je strateški partner Bosne i Hercegovine", zaključio je Sulejman Tihić.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE