• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postojao dogovor Karadžić-Holbruk, ali usmeni

Američki istoričar Čarls Ingrao priznao postojanje usmenog dogovora između Holbruka i Karadžića.

 Postojao dogovor Karadžić-Holbruk, ali usmeni Izvor: MONDO

Američki istoričar Čarls Ingrao izjavio je da je postojao usmeni dogovor američkog izaslanika Ričarda Holbruka i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ali da je on sklopljen preko posrednika, bez ijednog pisanog traga i da je istekao krajem 1998. godine.

"Prije dvije godine smo, u okviru (jednog) projekta, dobili potvrdu da je Holbruk obećao Karadžiću da ga IFOR neće uhapsiti. To je mogao da obeća jer je IFOR bio direktno pod američkom komandom", tvrdi Ingrao u intervjuu beogradskom dnevniku "Glasu javnosti".
Ingrao, koji se nalazi na čelu projekta "Inicijativa naučnika" američkog Univerziteta "Perdju", rekao je da Holbruk, međutim, nije dao obećanje bez vremenskog ograničenja, kao i da nije rekao Karadžiću da nikada neće biti uhapšen.

"Veoma je važno da razumijete da nikada nije ni mogao da obeća da se Karadžiću neće suditi u Hagu, jer nijedan političar nema moć da kaze šta Hag može ili ne može da uradi", ustvrdio je američki istoričar.

Ingrao, ipak, priznaje da ne zna tačno šta je Holbruk rekao Karadžiću, već samo ono što je učesnicima projekta prenio jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i dodaje da im je rekao "mnogo, ali ne i sve".

Na pitanje zašto je Karadžić bio naivan da povjeruje Holbruku, Ingrao odgovara da su Sjedinjene Američke Države kontrolisale situaciju u Bosni i Hercegovini, a da Tribunal u Hagu nije mogao da hapsi.

"Bio sam na Palama 10. oktobra 1996. i vidio Karadžića da se slobodno šeta. Holbruk i još neki u Stejt departmentu su se borili, ali neuspješno da (predsjednik Bil) Klinton promijeni odluku o nehapšenju ratnih zločinaca. Ovo znači da je Holbruk obećao Karadžiću nešto što je ovaj već uživao, a Karadžić je to, u neznanju, prihvatio", rekao je Ingrao.

Ingrao navodi da će podaci do kojih su došli biti u arhivi Univerziteta Perdju, a da će biti objelodanjeni pošto izađe knjiga sa činjenicama o sporazumu Karadžić-Holbruk, ističući da će te stvari "veoma osramotiti" administraciju demokrastskog predsjednika Klintona.

Ingrao je rekao da bi trebalo 18. novembra da razgovara sa Karadžićevim advokatima, ali da je neprikladno da govori o eventualnom svjedočenju prije nego što bude "smio" da otkrije imena ljudi koji su mu dali podatke.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE