• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice hrvatskim generalima za zapadnu Krajinu?

Intenzivna istraga Tužilaštva BiH protiv hrvatskih generala i drugih pripadnika hrvatske vojske i HVO za zločine u zapadnoj Krajini.

 Optužnice hrvatskim generalima za zapadnu Krajinu? Izvor: MONDO

Istraga , koja se vodi zbog ratnih zločina počinjenih na području zapadnokrajiških opština, koje su okupirali u jesen 1995. godine, mogla bi uskoro dovesti do prvih zvaničnih optužnica, piše "Glas Srpske".

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi, list navodi da se istraga vodi protiv 27 hrvatskih vojnih zapovjednika i vojnika zbog zločina u Mrkonjić Gradu i drugim zapadnokrajiškim opštinama, o kojoj se već duže vrijeme govori u Zagrebu, izazvala je paniku medju odgovornima za zločine.

List navodi da se pominju imena hrvatskih vojnih zapovednika Ljube Cesića Rojsa, Damira Krstičevića, Željka Glasnović, Rahima Ademija, Mile Cuka i Miljenka Filipovića.

U tekstu se podsjeća da je hrvatska policija krajem prošle sedmice uzela obimnu dokumentaciju iz stana penzionisanog hrvatskog generala Ljube Cesića Rojsa, koji je potvrdio da je pet časova ispitivan u Državnom tužilaštvu.

On je rekao da on i drugi hrvatski generali ne smiju da idu u BiH, jer strahuju da bi odmah bili uhapšeni.

Šef tima za dokumentaciju ratnih zločina u MUP-u RS Simo Tuševljak rekao je da se dokumentacija za zločine hrvatskih generala na području 13 zapadnokrajiških opština već dugo nalazi u Tužilaštvu BiH.

"Dokumentacija obuhvata sve hrvatske generale koji su planirali i učestvovali u tim akcijama u kojima su počinjeni stravični zločini", naveo je Tuševljak.

Hrvatske oružane snage i HVO-a, potpomognute Armijom BiH, okupirale su u jesen 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština.

Tada je stradalo 824 Srba, protjerano je 120 hiljada Srba, njihove kuće su spaljene, i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE