• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH primjer kako ne treba raditi

"Neprofesionalnim i nesinhronizovanim djelovanjem Tužilaštva BiH dovodi se u pitanje svrha njegovog postojanja!"

 Tužilaštvo BiH primjer kako ne treba raditi Izvor: MONDO

Sudija Ustavnog suda Republike Srpske (RS) Milorad Ivošević ocijenio je da bez logičnog i usaglašenog plana koji bi obuhvatio sve najteže oblike kriminaliteta u BiH i izbalansiranog odnosa prema područjima izvršenja najtežih krivičnih djela i njihovim izvršiocima Tužilaštvo BiH neće uživati ugled objektivnog i nepristrasnog.

On je istakao da ova ocjena proizlazi i iz "nesamostalnog i pristrasnog djelovanja Tužilaštva BiH".

Ivošević je rekao da sastav Suda BiH, ponašanje sudija, posebno predsjednika suda, učešće međunarodnih sudija, kao i cijeli dosadašnji rad ukazuju na to da je ovo sud koji, kako je naveo, proizvodi negativna iznenađenja, što uzrokuje nepovjerenje velikog broja građana u rad ove visoke institucije pravde.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju izaziva fenomen učešća stranaca u cjelokupnom segmentu pravosuđa, počev od prisustva u najvišim organima i tijelima sudske vlasti pa do njihovog angažovanja u "redovnim" sudskim i tužilačkim poslovima.

"Ako se u početnom stadijumu i mogla kako-tako prihvatiti pomoć međunarodne zajednice u promovisanju određenih vrijednosti sistema pojedinih država, nikako se ne može opravdati odluka OHR-a da, praktično stalno, inkorporira sudije i strance u najviše sudske instance", rekao je Ivošević za "Glas Srpske".

On je dodao da su sudije i tužioci stranci u Ustavnom sudu BiH, kao i u Sudu i u Tužilaštvu BiH postali suprotnost nastojanjima zemlje da izgrađuje svoje nezavisne institucije.

"To predstavlja apsurd u razvoju demokratije, kao bitnom faktoru približavanja EU. U pragmatičnom smislu njihovo djelovanje, posebno u radu Suda i Tužilaštva BiH, nije dalo nikakve rezultate", rekao je Ivošević, dodajući da je njihov angažman bio veoma sporan i da nije proizvodio pozitivne efekte u radu tih organa, poput "slučaja Šarović", "Čović", "Dušanić" i drugih.

Ivošević je rekao da naročitu pažnju u reformi pravosudnog sistema zaslužuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

"VSTS je danas potpuno nezavisan upravni organ, koji svojim aktivnostima konkuriše ministarstvima pravde, ali sa tom razlikom što se on ponaša kao nepovredivi vrhovni autoritet koji nikom ne odgovara za svoje postupke, što jasno ukazuje da je izašao iz ustavnopravnog okvira BiH i njenih entiteta", rekao je Ivošević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE