• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladen Ivanić: Biće kockanja sa Ustavom

Ivanić ubijeđen u uspjeh odžačkog sporazuma, očekuje "novu rundu pregovora o ustavnim amandmanima."

 Mladen Ivanić: Biće kockanja sa Ustavom Izvor: MONDO

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ubijeđen je u uspjeh dogovora lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a iz Pruda, osim kada je riječ o usvajanju ustavnih amandmana koji će u predstojećim mjesecima "iziskivati serije novih rundi razgovora".

"Pojedine partije kockaće se s ovim istorijskim sporazumom i podržaće ga samo ukoliko se nađu u vlasti", rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je sastanak šestorice lidera, kojem je trebalo da bude domaćin, odgođen zato što kolege nisu mogle doći na vrijeme i dodao da ne misli sazivati novi sastanak šestorice lidera. Ivanić je dodao da bi to posvađanim SDA i Stranci za BiH samo poslužilo za nova politička prepucavanja.

"Ja neću previše da insistiram na ponovnom okupljanju, prvenstveno zbog odnosa na relaciji SDA - Stranka za BiH, zbog kojih taj sastanak ne bi imao smisla. Mogao bi poslužiti kao povod za svađu. Dok se ne stvore uslovi da se nešto postigne, nemam namjeru da sazivam novo okupljanje", naveo je Ivanić.

Ivanić smatra da bi budžet, popis i državna imovina trebalo da prođu bez problema, dok su, kako je rekao, ustavne promjene dogovorene načelno, više metodološki. On je naveo da su za ustavne promjene potrebne dvije trećine glasova i istakao da je realno da to neće ići tako brzo, kao ni rješavanje pitanja u vezi sa distriktom Brčko.

Odgovarajući na pitanje da li je praksa da se amandmanski mijenja suština ustava, Ivanić je naveo da je teško da se na taj način može promijeniti sam koncept Ustava BiH.

"Za to bi bio neophodan potpuno novi ustav. Amandmani mogu da koriguju postojeće stanje, da otklone neke nedostatke. Vjerujem da bi mogli postići saglasnost oko amandmana koji se odnose na primjenu konvencije o ljudskim pravima što podrazumijeva drugačiji izbor članova predsjedništva BiH, Doma naroda i eventualno povećanje broja poslanika u parlamentu BiH", rekao je Ivanić za banjalučki "Fokus".

Ivanić je rekao da će biti uslovljavanja podrške za mjesta u federalnoj Vladi, izrazivši ubjeđenje da SDP BiH neće podržati nijedan ustavni amandman ne bude li bio prisutan u vlasti od kantona, federalnog nivoa, pa do institucija BiH.

"Ne vidim nijedan razlog, gledano s njihov stanovišta, zašto bi podržavali nešto ako nisu odgovorni i nisu u vlasti", kaže Ivanić.

On navodi da, ukoliko zakoni koji proističu iz sporazuma iz Pruda dobiju podršku, očekuje veoma pozitivnu reakciju međunarodne zajednice iako je "ubijeđen da se OHR neće ukinuti na narednom zasjedanju Savjeta za implementaciju mira u BiH".

Ta odluka, smatra Ivanić, biće donesena u martu, poslije konstituisanja nove administracije SAD.

"Više niko ne očekuje da međunarodna zajednica radi neki posao u BiH umjesto domaćih institucija, zbog čega na ljeto sljedeće godine vjerovatno nećemo imati OHR u BiH", ističe Ivanić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE