• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen budžet RS od 1,6 milijardi KM

Narodna skupština RS je usvojila budžet od 1, 6 milijardi KM što predstavlja povećanje za šest odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

 Usvojen budžet RS od 1,6 milijardi KM Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak naveče, nakon cijelodnevne rasprave budžet RS u ukupnom iznosu od 1.670.000.000 KM, što predstavlja povećanje za šest odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

Budžet su podržala 52 poslanika, 17 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je u završnoj riječi da globalna finnsijska kriza neće imati direktne, već indirektne posljedice po RS, ističući da je bankarski sistem RS u tom pogledu potpuno stabilan.

Džombić je rekao da u 2009. godini neće doći do smanjenja neto plata budžetskim korisnicima, bez obzira na prelazak sa neto na bruto obračun plata.

On je istakao da razumije primjedbe poslanika da su predloženim budžetom nedovoljna sredstva za podsticaj poljoprivrede u RS, ali i istakao da ovo nisu jedina sredstva za ovu oblast, podsjetivši da je Vlada RS kroz projekte Investiciono-razvojne banke RS u poljoprivredu uložila 25 miliona KM.

Džombić je rekao da je za Vladu prihvatljiv amandman Kluba poslanika SNSD-a, kojim se u budžetu RS za 2009. godinu formira novi budžetski korisnik, odnosno Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS i Komisija za žalbe, kojima će biti dodjeljeno 350.000 KM.

Džombić je rekao da je, takođe, za Vladu prihvatljiv i amandman poslaničkog kluba SNSD-a, kojim se u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo otvara novi ekonomski kod- sufinansiranje institucija visokog obrazovanja i obezbijeđuju sredstva od 820.000 KM.

Skupština RS prihvatila je i Zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim Narodna skupština RS obavezuje Vladu da izvrši isplatu svih u roku zaprimljenih zahtjeva u 2008. godini, koji ispunjavaju uslove određene Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela iz sredstava za podsticaj poljoprivrede u 2009. godini.

Zakon o izvršenju budžeta RS za 2009. godinu, koji je večeras usvojila Narodna skupština, propisuje da su prioriteti, između ostalog, spoljni dug, obaveze prema zajedničkim institucijama BiH, te porezi i doprinosi na lična primanja i invalidnine.

Kao prioriteti u izvršenju budžeta označeni su i neto lična primanja, povrat javnih prihoda po rješenjima kotrolnih organa, te obaveze prema dobavljačima i ostale obaveze.

"Zakonom je određenim budžetskim korisnicima data mogućnost korišćenja vlastitih prihoda radi evidentiranja svih finasijskih transakcija u glavnoj knjizi trezora, ali i radi ekonomskog stimulisanja budžetskih korisnika da povećaju naplatu vlastitih prihoda", rekao je Džombić i naglasio da prihode od donacija mogu korstiti u stoodstotnom iznosu.

Od 2009. manje poreske osnovice

Narodna skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu RS, koji je usaglašen sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

"Zakon predviđa da se od 1. januara 2009. godine umanjenje poreske osnovice vrši pri mjesečnom obračunu poreza, te da u toku 2009. neće biti potrebno izdvajanje sredstava rezervi na poseban račun u Budžetu RS u iznosu 10 odsto poreza na lična primanja na ime povrata po osnovu umanjenja poreske osnovice", objasnio je ministar finansija Aleksandar Džombić.

Usvajanjem ovog zakona iscrpljen je dnevni red, pa je predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić zaključio 16. posebnu sjednicu parlamenta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE