• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Prevazići poziciju žrtve

Tihić smatra da je krajnje vrijeme da se promijeni redoslijed prioriteta bošnjačko-bosanske politike - filozofija žrtve, priča o agresiji...

 Tihić: Prevazići poziciju žrtve Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da je krajnje vrijeme da se promijeni redoslijed prioriteta bošnjačko-bosanske politike u kojoj je do sada centralno mjesto zauzimala filozofija žrtve, priča o agresiji, genocidu, ratnim zločinima i nepravdi počinjenim u BiH i prema Bošnjacima.

"Takva politika uglavnom je zasnovana na prošlosti, a manje na sadašnjosti i budućnosti. Prošlost, zločini, stradanja i samosažaljevanje ne treba da budu centralna tema naše politike. Moramo konačno prevazići pasivnu poziciju žrtve i preuzeti aktivnu poziciju i odgovornost relevantnog političkog faktora", rekao je Tihić na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA u Sarajevu.

On je ocijenio da je posebno prevaziđena i apsurdna politika koja traži i očekuje od međunarodne zajednice, visokog predstavnika, SAD, islamskih i drugih zemalja da rade posao domaćih političara i rješavaju domaće probleme.

"Ta vremena su prošla i više neće biti takvih intervencija, jer mi moramo preuzeti odgovornost i raditi svoj posao. Moramo stalno tražiti i iznalaziti kompromisna rješenja i dogovore sa drugim narodima i građanima - Hrvatima, Srbima i ostalima koji žive u BiH", naglasio je Tihić.

On je naveo da su, osim unutrašnjeg konsenzusa sa Srbima i Hrvatima u BiH i ostalima, strateški interes Bošnjaka dobri i prijateljski - specijalni odnosi sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer oni bitno utiču i na unutrašnju stabilnost kako u BiH tako i u susjednim zemljama.

Tihić je izrazio uvjerenje da se samo ovakvom politikom mogu izbjeći sukobi i podjele, "nove žrtve i stradanja u bližoj ili daljoj budućnosti".

"Moramo biti svjesni da smo relativno mali narod i da nam nikakva sukobljavanja ne idu u prilog. Dogovaranje i dijalog, odnosno tako uspostavljena rješenja vode jačanju države BiH, a to znači i bezbjednost za naš narod. Zato je od presudnog značaja članstvo BiH u EU, NATO-u i drugim evroatlantskim strukturama", pojasnio je Tihić.

Govoreći o odnosima sa međunarodnom zajednicom, Tihić je naglasio da OHR nije više ono što je bio ranije i da se uloga međunarodne zajednice, nakon odlaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna i strategije izlaska međunarodne zajednice iz BiH, uveliko promijenila.

Prema Tihićevim riječima, međunarodna zajednica nema namjeru da mijenja strategiju iako se situacija u BiH u protekle dvije i po godine stalno pogoršava, pogotovo što su SAD zaokupljene drugim problemima i izazovima svjetske politike i što im je, kao i EU, rješavanje statusa Kosova prioritet na Balkanu.

Tihić kaže da je s druge strane ojačana pozicija i uticaj Ruske Federacije kako u Evropi, tako i na Balkanu, te da u takvim okolnostima nije realno očekivati da se stavovi EU i SAD bitno promijene.

On je naveo da najave zatvaranja OHR-a prije potpunog provođenja Dejtonskog sporazuma i prije ustavne reforme mogu dovesti u pitanje cjelokupan dostignuti napredak, uključujući i nove konfortacije i sukobe.

"U zabludi su i oni u BiH koji se zalažu za što skorije zatvaranje OHR-a i ukidanje bonskih ovlaštenja da bi to za njih bila najpogodnija situacija. Bojim se da bi ubrzo moglo doći do konfrontacija, podjela, pa i sukoba. U tom slučaju svi bismo bili gubitnici. Ne samo mi u BiH, već i u regionu, jer se svaka nestabilnost u BiH direktno odražava na situaciju i stabilnost u Srbiji i Hrvatskoj", smatra Tihić.

Govoreći o ekonomskoj-socijalnoj situaciji, predsjednik SDA je naveo da je ona teška, posebno u Federaciji BiH, te da je "politika povlađivanja nerealnim zahtjevima ugrozila supstancu ekonomske moći BiH koja treba da obezbijedi sredstva kako za razvoj i zapošljavanje, tako i socijalnu brigu, boračke kategorije itd".

"Zato je neizbježno da se i u ovom domenu okrenemo realnoj politici i mogućnostima, odnosno pravičnoj raspodjeli na osnovu raspoloživih mogućnosti. Moraćemo se suočiti sa činjenicima, jer ćemo samo sa takvom politikom i pristupom u budućnosti moći obezbijediti razvoj, zapošljavanje i bezbjednost za boračke i socijalne kategorije stanovništva", pojasnio je Tihić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE