• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritvorenici iz "Kule" bez zdravstvene zaštite

Pritvorenici iz zatvora "Kula" danima čekaju odobrenje za odlazak na zdravstvene preglede u bolnicu Koševo

 Pritvorenici iz "Kule" bez zdravstvene zaštite Izvor: MONDO

Pritvorenici iz zatvora "Kula" u Istočnom Sarajevu, koji služe kazne ili im se sudi za ratne zločine, po direktivi Suda BiH, upućuju se u bolnicu Koševo gdje na prijem moraju čekati po tri dana.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić, predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz iznijeli su ove činjenice nakon posjete pritvorenicima i izjavili da su frapirani njihovom neadekvatnom zdravstvenom zaštitom, ali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da to bude promijenjeno.

Jovičić je rekao da nastojati da se u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrene rasprava o izmjeni zakona iz 2003. godine, prema kojem se sada pritvorenicima retroaktivno sudi za krivična djela koja su počinili ranije.

"Tim ljudima se sudi retroaktivno po zakonu iz 2003. godine čime su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na one kojima se za ista krivična djela sudilo ranije", rekao je Jovičić.

On je dodao da je iskoristio priliku i posjetio deset pritvorenika hrvatske nacionalnosti i čestitao im Božić.

"Ovo je moja četvrta posjeta ljudima kojima se sudi ili su osuđeni za ratne zločine. Bio sam u zatvorima u Foči, Tunjici, Centralnom zatvoru. Ovom posjetom završavamo ciklus posjeta, jer ranije Boračka organizacija nije imala ni evidenciju o tim ljudima kojih ima oko 150", rekao je Ćurguz.

Dukić je napomenuo da se pritvorenici ne žale na same uslove u zatvoru, ali je istakao da ti ljudi nisu u stanju da sami pripreme odbranu pred sudom, zbog čega vlasti RS treba da im pomognu dostavljanjem dokumenata, a nevladine organizacije uspostavljanjem stručnih timova, koji će pratiti procese.

Ćurguz, Jovičić i Dukić su istakli da pritvorenici za sebe ne traže ništa, već samo da se njihovim porodicama omogući normalan život.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE