• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Centralizovana BiH ne može opstati

Nebojša Radmanović upozorava da BiH ne može opstati kao centralizovana država i ukazao da je decentralizacija trend u skoro svim evropskim državama.

 Radmanović: Centralizovana BiH ne može opstati Izvor: MONDO

"Oni koji se zalažu za centralizaciju, zalažu se, ustvari, za raspad zemlje, jer BiH ne može funksionisati kao centralizovana zemlja", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za Radio "Dojče vele".

On je konstatovao da BiH sa svojom specifičnom prošlošću i stalnim sukobima tri konstitutivna naroda ne može biti centalizovna jer neće moći opstati i biće nestabilna, što bi uticalo na nestabilnost u cijeloj Evopi.

"Sistem je riješio da je BiH decentralizovana sa pravima tri konstitutivna naroda sa dva entiteta i ona tako mora funkcionisati. Svaki zahtjev mimo toga, kao posljednji zahtjev oko budžeta dvojice članova Predsjedništva, je neprimjeren i neodgovoran i potpuno nepotrebno pravi probleme čitavoj BiH", kaže Radmanović.

On smatra da će BiH u toku 2009. godine ispuniti najveći dio onoga što se traži da bi mogla biti kandidat za članstvo u EU i dobiti bezvizni režim.

"Ako sve druge zemlje u regionu dobiju bezvizni režim i postanu kandidati, a BiH ne postane - to je vrlo opasno i za BiH i za cijelu Evropu", navodi Radmanović.

Govoreći o tome šta ujedinjuje BiH, a da nije pritisak stranaca ili strah da ne izbije rat, Radmanović je istakao da postoji više stvari, ali osnovna je pristup EU.

"Dakle, u BiH, bez obzira što postoji priča o neiskrenosti nekih političara, za sada su svi opredijeljeni za EU. Procjene pokazuju da svi građani žele EU. To znači usvajanje standarda EU, prije svega, ekonomski prosperitet i bezbjednost u cjelini gledano. Ako tome dodamo da mi sami kao mali narodi na ovom prostoru ne pravimo granice, onda je to dovoljno za zajednički pristup ovim krupnim ciljevima", zaključio je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje da je realno da se naredni izbori održe po novom ustavu, on je rekao da je odgovoriti da li je nešto realno u ovakvoj političkoj klimi.

"Postoji značajan pritisak jednog broja političara i jednog broja međunarodnih predstavnika da dođe do promjena Ustava...Pošto sad znam koliko su jake te snage koje hoće sve da promijene, a ne mogu to sve promijeniti, ali mogu blokirati druge promjene, zbog toga sam skeptik i mislim da nećemo u toku 2009. godine doći do izmjena Ustava a to znači da na izbore 2010. godine idemo ovako", dodao je Radmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE