• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelno gađanje Dodika cipelama

"Ako u stvarnom životu ne možete ništa da uradite protiv političara, to sigurno možete u virtuelnom svijetu."

 Virtuelno gađanje Dodika cipelama Izvor: MONDO

"Za to vam je potreban samo program i veoma motivisani bacač cipela."

Citiranim rečenicama se na portalu "bhraja" objašnjava video-igrica u kojoj ko god poželi može da, u virtuelnom svijetu, cipelama gađa premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Kreator igrice je inspiraciju našao u incidentu koji se nedavno dogodio u Bagdadu, kada je irački novinar Zaidi na konferenciji za novinare cipelama gađao američkog predsjednika Džordža Buša.

Kao nagradu za uspješno gađanje Dodika cipelama učesnici igrice dobiju intoniranje himne Bosne i Hercegovine i to sa stihovima - "Bosna, mila mati, Hercegovino. Ti ćeš vječno zemlja biti" - iako bosanskohercegovačka himna nema tekst.

Komentarišući video-igru u kojoj ga gađaju cipelama, Dodik je za "Politiku" izjavio da je to "morbidna stvar", koja govori kako tvorci i učesnici "cipelarenja" doživljavaju Republiku Srpsku i njegove političke stavove.

"S obzirom na to da znamo šta u islamskom svijetu znači gađanje nekog cipelama, ne bi me iznenadilo da u mom slučaju poruka glasi: 'Ubićemo te ako se sretnemo u stvarnom svijetu'. Ovakve i slične poruke i poruge na moj račun neće me, naravno, obeshrabriti. Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji sam predsjednik, i ja nastavićemo da se svim političkim sredstvima borimo za jačanje pozicije Republike Srpske u BiH", istakao je Dodik.

On je dodao da se neće obraćati nadležnim organima sa zahtjevom da utvrde ko je smislio i na pomenuti portal pustio ovu neukusnu igru.

"Da je Agenciji za istrage i zaštitu, Sudu i Tužilaštvu BiH stalo do toga da saznaju ko je mene, kao premijera Republike Srpske, na Internetu izvrgao ponižavanju i vrijeđanju, oni bi preduzeli mjere koje im stoje na raspolaganju. Ako sami to nisu učinili, nema razloga da vjerujem da bi se išta promijenilo kada bih ja to zatražio od njih", naveo je Dodik.

Profesor sociologije na banjalučkom Ekonomskom fakultetu dr Ivan Šijaković je, povodom "cipelarenja Milorada Dodika", za naš list rekao da se autoru igrice ne može osporiti izvjesna nota duhovitosti.

"Ali, ta nota duhovitosti se gubi kada se zna da je gađanje i gaženje cipelama, odnosno đonovima obuće, najveća uvreda i najveće poniženje kojem se neko izvrgava u islamskom svijetu.
Ovom igrom Dodiku je poručeno da ide iz BiH, što znači da je ova zemlja i danas, trinaest godine poslije rata, podijeljena", rekao je Šijaković za "Politiku".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE