• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zbog Jurišića ljuta na Jeremića

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u BiH. Komšić i Silajdžić "ljuti", neće da razgovaraju! Alkalaj i Radmanović u "neobranom grožđu".

 BiH zbog Jurišića ljuta na Jeremića Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić rekao je u Sarajevu, u okviru posjete BiH, da ne namjerava da doprinese politizaciji slučaja Ilije Jurišića , jer je taj slučaj, kako je istakao, u domenu pravosudnih organa.

"Jako mi je teško kao predstavniku izvršne vlasti da se miješam u rad pravosuđa. Ovaj slučaj i sve druge slučajeve u domenu pravosuđa nije dobro politizovati i nemam namjeru to da uradim", izjavio je sarajevskim medijima Jeremić.

O slučaju Jurišić srpski ministar razgovarao je sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem, koji mu je prenijeo zabrinutost za Jurišićev tretman.

Alkalaj je zatražio da srpsko ministarstvo pravde i pravosudni organi razmotre mogućnost da se Jurišić brani sa slobode, s tim da se omogući i garancija države BiH da će on prisustvovati svim potrebnim suđenjima.

Jeremić je rekao da će ovaj zahtjev prenijeti nadležnim organima i obećao da će se "zainteresovati za ovaj slučaj do mjere do koje zakon Srbije to dozvoljava".

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Sarajevu posebna pažnja posvećena problemima sa kojima su suočeni Srbi povratnici u Sarajevo.

"Razgovarajući o sprovođenju Dejtonskog sporazuma, s posebnim akcentom na realizaciju Aneksa 7, odnosno povratak izbjeglica, prenio sam gospodinu Jeremiću saznanja o pitanjima koja najviše tište Srbe u Sarajevu'', rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, najznačajniji problemi sa kojima se srpski povratnici suočavaju u Sarajevu jesu zapošljavanje u javnom sektoru, obrazovanje i drugo.

"Danas bi trebalo da ministar Jeremić tokom susreta u Sarajevu iznese neke sugestije u pogledu neophodnosti da predstavnici srpskog naroda u ovom gradu budu ravnopravni sa ostalim, posebno na planu obrazovanja, ali da se pri tome vodi računa o Hrvatima koji se, takođe, ne mogu pohvaliti svojim statusom u ovoj sferi'', rekao je Prodanović.

Za poslijepodne je najavljen sastanak u Banjaluci i razgovari sa predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem i premijerom Miloradom Dodikom.

Vuk Jeremić je trebalo da se sastane i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem,takođe članom Predsjedništva. Međutim hrvatski član Predsjedništva je sopštio da ne želi da se sretne sa Jeremićem, a Radmanović je u Banjaluci.

Komšić kaže da sa Vukom Jeremićem nema o čemu da razgovara sve dok sa sobom u Sarajevo ne dovede Iliju Jurišića, kome se u Beogradu sudi za ratni zločin!

Predsjedništvo BiH se nije ni potrudio da obavijesti Jeremićev kabinet da neće biti predviđenih sastanaka pa su u kabinetu srpskog šefa diplomatije prvu vijest o tome dobili od novinara i to uoči puta za Sarajevo.

"Prvi put čujemo za te informacije! Ukoliko su one tačne, u najmanju ruku je čudno to što je sastanak s članovima Predsjedništva otkazan jer je dogovoren preko srpske ambasade u Sarajevu. Ako je to tačno, onda takva odluka ne zaslužuje komentar ministra Jeremića jer zbog nje ne treba da se srami MIP Srbije i ministar Jeremić, nego oni koji su je donijeli", saznaje "Press RS" u Jeremićevom kabinetu.

"Jeremić je bio obavezan da dođe s Jurišićem, pogotovo sada u vrijeme Božića", kratko je kazala Kljajićeva odbivši da odgovori na pitanje da li je primjereno tražiti od jednog diplomate da vadi iz pritvora i sa sobom vodi čovjeka kome se sudi za ratne zločine.

Da stvar bude još skandaloznija, Komšiću se u diplomatskom gafu bez presedana pridružio i bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić.

Šef kabineta Harisa Silajdžića Damir Arnaut potvrdio je da se Silajdžić neće sastati s Jeremićem iako je to protokolom bilo predviđeno, ali je odbio da kaže zašto Silajdžić bojkotuje Jeremića.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, tvrdi da će Komšić i Silajdžić, time što su odbili da se sastanu s Vukom Jeremićem dodatno poremetiti ionako narušene odnose BiH i Srbije.

On dodaje da dvojac Komšić - Silajdžić očigledno nije dorastao ulozi predstavnika svih naroda BiH, bez obzira na to što se stalno "busa u prsa" da neizmjerno voli svoju državu.

Hrvatski i bošnjački zvaničnici zahtijevaju oslobađanje Ilije Jurišića, bivšeg predsjednika skupštine opštine i člana ratnog Kriznog štaba u Tuzli, koji je uhapšen na beogradskom aerodromu u maju prošle godine.

Jurišiću se sudi pred vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zbog sumnje da je, kao član Kriznog štaba, 15. maja 1992. godine naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz grada.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE