• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić zabrinut za situaciju u BiH

Predsjednik SDA Sulejman Tihić upozorio je danas u Sarajevu da je situacija u BiH zabrinjavajuća, kako ekonomska tako i politička.

 Tihić zabrinut za situaciju u BiH Izvor: MONDO

Tihić je na novogodišnjoj konferenciji za novinare istakao da se u protekle dvije godine pogoršala i ekonomska i politička situacija, bilježi se pad javnih prihoda, trgovinski deficit će, prema procjenama Centralne banke BiH, do kraja godine iznositi 10 milijardi KM, dok je inflacija na godišnjem nivou u oktobru iznosila 7,95 odsto.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se promijeni redosljed prioriteta bošnjačko-bosanske politike, u kojoj je do sada centralno mjesto zauzimala filozofija žrtve i samosažaljevanja, priča o agresiji, ratnim zločinima", istakao je Tihić i dodao da se mora više raditi na rješavanju problema sadašnjostio i misliti na budućnost.

Tihić je rekao da je potpisana zajednička izjava u Prudu koja je dobar okvir za rješavanje najvažnijih pitanja u BiH, a one koji kritikuju ovaj sporazum pozvao da i oni nešto urade i ponude bolja rješenja.

"Oni koji nas kritikuju nisu ispunili ništa što su obećali, potrošili su već više od dvije godine mandata, ali od njihove parole 100 odsto BiH, danas imamo 100 odsto Republika Srpska", poručio je Tihić.

Tihić je rekao da SDA nije zadovoljna radom federalne Vlade, posebno stanjem u oblasti rudarstva, energetike i industrije, finansija, boračke i socijalne zaštite, zbog čega su zatražili njenu rekonstrukciju.

Na pitanje da li je, kako su javili neki mediji, imao sastanak sa Harisom Silajdžićem i Zlatkom Lagumdžijom, Tihić je rekao da nije bilo nikakvih sastanaka i ponuda.

Tihić je naglasio da je, i pored problema, SDA u koaliciji sa Strankom za BiH.

On je naglasio da je "prevaziđena i apsurdna politika koja od međunarodne zajednice, visokog predstavnika, SAD, islamskih i drugih zemalja traži i očekuje da rade naš posao i rješavaju naše probleme i niko neće raditi umjesto nas".

Prema njegovim riječima, veoma je važno da Kancelarija visokog predstavnika sa bonskim ovlaštenjima ostane u BiH još neko vrijeme dok ne budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova i dok se ne provedu ustavne reforme koje će omogućiti da institucije BiH funkcionišu efikasno i bez OHR-a.

Tihić je napomenuo, da je strateški interes SDA dobri i prijateljski odnosi, specijalni odnosi sa susjednim zemljama Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

"Svakako je bolje da država BiH ima specijalne odnose sa susjednim državama, nego da ih uspostavljaju njihovi dijelovi, odnosno entiteti", rekao je Tihić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE