• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traže od Haga da objave istinu o Srbima

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS traži da Haški tribunal objelodani istinu na veb sajtu

 Traže od Haga da objave istinu o Srbima Izvor: MONDO

Predsjedništvo Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) uputiće zahtjev glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu, generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku i ambasadorima zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma da se izmijeni sadržaj nedavno prezentovane veb stranice Haškog tribunala.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da je ovaj zaključak danas usvojilo Predsjedništvo u proširenom sastavu na sjednici održanoj povodom dana osnivanja ove organizacije.

"Zahtijevamo da sadržaj nove veb stranice Haškog tribunala bude odmah izmijenjen sa objektivnim i jedino ispravnim tekstom istine i poznatih činjenica tokom proteklog rata", istakao je Mitrović.

On je rekao da je Predsjedništvo ove organizacije oštro osudilo sadržaj nove veb stranice Haškog tribunala, jer su, kako je naglasio, na flagrantan način iskrivljene istorijske činjenice iz proteklog građanskog rata u BiH.

Nova veb stranica, konstatovao je Mitrović, šalje u svijet pristrasne kvalifikacije i otvoreno sugeriše da su Srbi uglavnom zločinci i najveći krivci za početak i tok rata u BiH.

Mitrović je rekao da se na ovaj način potvrđuju njihove dosadašnje tvrdnje da je Haški tribunal "u funkciji politike i nastojanja da se na osnovu takvih pristrasnih presuda zanemare i umanje žrtve srpskog naroda".

"Istovremeno, na ovaj način žele se stvoriti ustavno-pravni i politički uslovi za prekrajanje Dejtonskog sporazuma na štetu srpskog naroda i RS, ali i na štetu pomirenja naroda i zajedničkog života u BiH", upozorio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zapanjeno je različitim primanjima tužilaca i sudija u BiH, odnosno znatno većim platama stranih tužilaca i sudija u odnosu na domaće.

"Mi bismo prihvatili činjenicu da su plate stranih sudija i tužilaca opravdane rezultatima, ali istina je da je ono malo realizovanih predmeta i optužbi bilo selektivno, pristrasno i suprotno načelima pravde i pravičnosti", istakao je Mitrović.

On je rekao da takvo djelovanje Suda i Tužilaštva BiH prouzrokuje nezadovoljstvo žrtava rata iz reda srpskog naroda prema kojima je činjen i čini se produženi zločin, jer pred pravdom nisu jednake.

Mitrović je rekao da se Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS žestoko protivi daljem angažovanju stranih sudija i tužilaca, jer bi to samo prouzrokovalo dalje frustracije i nezadovoljstvo porodica poginulih.

On je rekao da će o ovom zaključku Predsjedništva Republičke organizacije biti obaviješten visoki predstavnik, Visoki sudski tužilački savjet BiH, Savjet ministara i Vlada RS.

Govoreći o praksi zapošljavanja u Institutu za nestala lica BiH, Mitrović je naveo da je ona bila suprotna interesima porodicama nestalih iz RS, zbog čega zahtijeva da se ubuduće obavezno traži mišljenje ove organizacije kako bi se preduprijedili eventualni nesporazumi i nezadovoljstva koja su sada pristuna.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE