• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zlonamjerni komentari o Jeremićevoj posjeti"

Kebo naglašava da je ponovljen zvanični stav Srbije da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH

 "Zlonamjerni komentari o Jeremićevoj posjeti" Izvor: MONDO

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo s indignacijom je odbacio navode SDP-a da je tokom posjete ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića Sarajevu bilo govora o "službenoj ponudi Srbije da uspostavi paralelne veze s FBiH" te da se "time direktno osporava suverenitet BiH".

Kebo naglašava da je više puta tokom njegovih razgovora sa ministom Jeremićem ponovljen zvanični stav Srbije da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i da prilikom njihovog današnjeg susreta ni Jeremić, ni on nisu pomenuli "paralelne veze" FBiH i Srbije.

"Tokom obraćanja medijima Kebo je doslovno rekao da demoktatska vlast Republike Srbije želi jednake ekonomske i druge odnose i sa Republikom Srpskom i sa FBiH", navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsjednika FBiH i ističe da BiH postoji, ali da je pitanje unutrašnjeg uređenja i odnosa odgovornost onih koji nose vlast, ali isto tako i onih koji su potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma.

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH pitaju "zar zaista može da predstavlja problem to što je Kebo ugostio ministra Jeremića" i zaključuju da "oni koji tako gledaju na stvari ili ne vide dobro, ili su zlonamjerni".

"Umjesto da podrže ovakva nastojanja potpredsjednika koji svim silama radi na poboljšanju i razvoju dobrosusjedskih odnosa dvije države, oni koji pišu takva saopštenja zapravo mijenjaju teze i govore nešto što ne odgovara istini", ističe se u saopštenju.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo posebno je iznenađen stavom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je odbio da se sastane sa ministrom Jeremićem jer nije doveo Iliju Jurišića (kome se sudi u Beogradu zbog zločina u "tuzlanskoj koloni").

"Iznenađuje takav stav jer u demokratskim državama predstavnici izvršne vlasti ne smiju nikako da utiču na rad sudske vlasti. Kebu, kao legalistu, zaista iznenađuje izjava prema kojoj je ministar Jeremić valjda trebalo za ruku da iz zatvora izvede Jurišića", navodi se u saopštenju.

Kebo smatra da tako ishitrene izjave neće doprinijeti bržem i povoljnijem razvoju situacije u vezi sa Jurišićem.

U saopštenju se dodaje da je o slučaju "Jurišić" potpredsjednik FBiH ozbiljno razgovarao sa ministrom Jeremićem.

SDP BiH saopštila je danas da "najoštrije osuđuje službenu ponudu Srbije da se uspostave paralelne veze Federacije BiH i Srbije" i da to smatra "direktnim osporavanjem suvereniteta BiH".

SDP je navela da ova ponuda, "koja de fakto negira postojanje države BiH, dobija legitimitet potpuno neustavnim djelovanjem potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i njegovim skandaloznim dočekom Vuka Jeremića". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE