• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni nestanak originala Dejtona

Originalni primjerak Dejtonskog sporazuma nikada nije dostavljen Predsjedništvu BiH ili Ministarstvu spoljnih poslova, niti se zna gdje je pohranjen.

 Misteriozni nestanak originala Dejtona Izvor: MONDO

"Istragom koju je sprovelo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je utvrđeno da niko od članova delegacije tadašnje Republike BiH originalni primjerak nije dostavio, pa se ne zna ni gdje se sada nalazi", rekla je portparol Tužilaštva Edina Pirija i dodala da je istraga zaključena, jer je za ovo krivično djelo nastupilo zastarjevanje predmeta.

Ona je podsjetila da je istraga otvorena kako bi bilo utvrđeno ko je otuđio originalni primjerak Mirovnog sporazuma za BiH iz arhive Predsjedništva BiH, prenose "Nezavisne novine".

"Utvrđeno je da krivičnog djela uništenja ili otuđenja arhivske građe nije bilo, jer original Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovorenog u novembru 1995, a potpisanog u decembru iste godine u Parizu, niko nije ukrao ili uništio. Ovdje se moglo raditi o krivičnom djelu oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili spisa. Međutim, djelo je počinjeno prije 13 godina, zbog čega ne možemo da preduzmemo bilo kakve dalje krivično-procesne radnje", rekla je Pirija.

Istragom nije utvrđeno ko je od članova delegacije ili pratećeg osoblja preuzeo originalni dokument i zašto ga nikad nije dostavio Predsjedništvu, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Član delegacije BiH u Dejtonu Miro Lazović rekao je da "nema pojma" ko je trebalo da preuzme originalni primjerak tog dokumenta i dostavi ga u arhivu.

"To je pitanje za ljude iz tadašnjeg Sekretarijata Predsjedništva BiH. Mi članovi pregovaračke delegacije bavili smo se nekim drugim pitanjima", rekao je Lazović.

Ostali originalni primjerici Dejtonskog mirovnog sporazuma su u arhivama susjednih zemalja Hrvatske i Srbije, koje su supotpisnice.

U BiH bi trebalo da bude originalni primjerak ovog sporazuma kojeg je preuzela delegacija BiH.

U Predsjedništvu BiH ranije su potvrdili da imaju nekoliko kopija Dejtonskog sporazuma kojima se služe, a čiji su izvori različiti.

Dejtonskim sporazumom zaustavljen je troipogodišnji rat u BiH. Dogovoren je u vojnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona 21. novembra, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Sporazumom, koji je od potpisivanja 1995. godine korišćen i kao zvanični Ustav BiH, definisana su mnoga pitanja vezana za pravni status države.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE