• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS za federalno-konfederalno uređenje

Dodik izjavio da će RS u razgovorima o ustavnim promjenama tražiti federalno-konfederalno uređenje BiH.

 RS za federalno-konfederalno uređenje  Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će RS u predstojećim razgovorima o ustavnim promjenama tražiti federalno-konfederalno uređenje BiH, u kojoj će Srpska imati značajan stepen unutrašnje samostalnosti.

Premijer Dodik je naveo da će Srpska izmjenama Ustava tražiti vraćanje onih nadležnosti koje je nezakonito izgubila.

"Dok sam na čelu Vlade ja i SNSD, niko neće potpisati ništa što ne bude imalo konsenzus javnosti i institucija RS. Stranci su sve protekle godine tražili više i insistirali na ustupcima koje je činila Srpska. Mi ćemo sada tražiti da ustupak napravi BiH. Neke nadležnosti će se morati vratiti Srpskoj", rekao je Dodik.

Premijer RS istakao je da je dogovor iz Pruda jedino rješenje za BiH i da će u slučaju njegovog rušenja zemlja osjetiti negativne posljedice, jer će biti srušena trajna mogućnost za bilo kakav kompromis.

Sporazum iz Pruda, naglasio je premijer RS, treba da se posmatra cjelovito - ili će biti provedene sve odredbe sporazuma ili neće biti provedeno ništa.

"SNSD će u parlamentu BiH podržati budžet institucija BiH koji je predložio Fiskalni savjet BiH u iznosu od 1,33 milijarde KM, zatim zakon o državnoj imovini i Brčko distriktu...Kada je riječ o državnoj imovini, potrebno je postići saglasnost između entiteta i BiH i na bazi toga obaviti knjiženje imovine. Nema potrebe da se imovina prvo knjiži na BiH, pa tek onda na entitete", ocijenio je Dodik.

Govoreći o međunarodnom prisustvu u BiH, premijer Dodik je rekao da RS nije protiv OHR-a, ali da ova kancelarija ne može da ima nikakve izvršne i zakonodavne nadležnosti u BiH.

"OHR više ne može da radi ono što je radio prije nekoliko godina - da nameće zakone i politička rješenja. OHR je sve do dolaska ove vlade nametnuo praksu da im Vlada RS dva dana ranije dostavlja dnevni red svake sjednice. Onda je tamo neki činovnik u OHR skidao i stavljao tačke dnevnog reda koje je Vlada razmatrala četvrtkom", naglasio je Dodik u intervjuu za "Glas Srpske".

Premijer RS je rekao da je očekivao da će OHR otići dosta ranije iz BiH, ali da ima informaciju da je u OHR urađen finansijski plan do sredine 2009. godine, te da se iz toga može zaključiti da će tada i otići iz BiH.

"Međutim to ništa ne znači, jer oni sutra mogu donijeti plan da ostanu ovdje još pet godina. Ako OHR bude želio da produži svoj ostanak, onda je riječ o licemjerju, što ne treba isključiti. Mi smo na licemjernu politiku međunarodne zajednice navikli i zbog toga osjetili mnoge posljedice", konstatovao je Dodik.

On je konstatovao da je veoma važno da je RS pokazala potpunu realizaciju koncepta samoodrživosti i samostalnosti, a to mnogi kreatori međunarodnih rješenja u BiH nisu očekivali.

"Mi ćemo naprosto u budućnosti imati problem potkopavanja ekonomskih temelja Srpske, jer je to najbolji način da je ukinu", rekao je Dodik.

Premijer RS je istakao da "postoje oni iz Sarajeva koji žele da problematizuju i kriminalizuju sve u Srpskoj".

"Njima se ne sviđa jasna i principijelna politika RS i u saradnji sa nekim strancima pokrenuli su proces kriminalizacije cijelog društva. Time prikrivaju vlastiti kriminal, korupciju, ubistva...Njima smeta sve što je simbol RS. Zato im smeta i zgrada Vlade, jer je to Banjaluka, jer je to Srpska po njima ne smije da ima", rekao je Dodik i dodao da Vlada transparentno radi svoji posao.

Podsjetivši da je Vlada Srpske usvojila Strategiju borbe protiv korupcije, Dodik je rekao da njegov kabinet želi da evidentira potencijalna mjesta korupcije i da preventivno djeluje.

"Svako ministarstvo će napraviti akcioni plan borbe protiv korupcije, a tim stručnjaka, okupljen u Savjet za borbu protiv korupcije zakonska i druga rješenja, da bi korupcija bila smanjena na najmanju moguću mjeru", istakao je Dodik.

Govoreći o radu Vlade u proteklom periodu, premijer RS je naglasio da je ona radila kompaktno i bila jedinstvena.

Premijer Dodik je rekao da će opasnost u vidu globalne ekonomske krize sigurno donijeti probleme RS i BiH, ali da će Vlada Srpske već preduzela mjere da smanji taj udar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE