• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR pozdravio Tihićevo obraćanje

OHR pozdravio obraćanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

 OHR pozdravio Tihićevo obraćanje Izvor: MONDO


Kancelarija visokog predstavnika u BiH pozdravila je obraćanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića na novogodišnjoj konferenciji za novinare i nastojanje da se, kako je navedeno, "stavi tačka na politiku koja ne vodi nigdje, a što je često bila karakteristika politike u BiH".

Tihić je izjavio juče na konferenciji za novinare u Sarajevu da je "krajnje vrijeme da se promijeni redosljed prioriteta bošnjačko-bosanske politike, u kojoj je do sada centralno mjesto zauzimala filozofija žrtve i samosažaljevanja, priča o agresiji i ratnim zločinima" i da se mora više raditi na rješavanju problema sadašnjosti i misliti na budućnost.

U saopštenju OHR-a se navodi da je Tihić u svom obraćanju poslao pozitivan signal EU i međunarodnoj zajednici, pokazujući da "barem neki od bosanskohercegovačkih političara osjećaju odgovornost prema zemlji, njenim građanima i njihovoj evroatlanskoj budućnosti".

Ističući da se Tihić otrgao od negativne spirale koja postoji već dvije i po godine i da je pokazao da je moguća promjena pristupa bosanskohercegovačkih političkih lidera, OHR poziva druge političare da se povedu za tim primjerom.

U saopštenju se dodaje da se organi vlasti BiH moraju vratiti naporima da provedu potrebne reforme, jer u protivnom postoji opasnost da se BiH udalji od EU.

"Godina 2009. biće ključna za BiH. Cijeli region ide prema EU i građani BiH imaju pravo da očekuju konkretne korake ka podizanju životnog standarda i ubrzanju napretka na evropskom putu", navodi se u saopštenju i dodaje da će BiH, bez promjene pristupa, zaostati za svojim susjedima.

OHR podsjeća da su i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i ministri inostranih poslova EU pozdravili zajednički izjavu predsjednika SDA, SNSD i HDZ BiH iz Pruda od 8. novembra, kao način jačanja kapaciteta BiH da postigne napredak.

"OHR očekuje od vlasti BiH da ove prijedloge pretoči u konkretnu formu, te apeluje na političke lidere BiH da prihvate podršku koju su zajedničkoj izjavi iz Pruda dali Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i ministri inostranih poslova EU", navodi se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE