• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije: Djeda Mraze, ne skreći sa staze!

Na protestu ispred katedrale Srca Isusova u sarajevu bio je i Djeda Mraz, a okupljeni su nosili crvene kapice i pjevali dječje pjesme o Djeda Mrazu.

 Sarajlije: Djeda Mraze, ne skreći sa staze!  Izvor: MONDO

Više stotina građana, mladih i djece okupilo se u nedjelju u centru Sarajeva na protestu zbog pokušaja zabrane da djeci u sarajevskim obdaništima poklone dijeli Djeda Mraz, prenose bosanskohercegovački mediji.

Protest je organizovan zbog odluke direktorke predškolske ustanove "Djeca Sarajeva" Arzije Mahmutović da se ukine tradicija da Deda Mraz dijeli poklone djeci, jer to, kako je navela nije u "bošnjačkoj tradiciji".

Na protestu ispred katedrale Srca Isusova bio je i Djeda Mraz, a okupljeni su nosili crvene kapice i pjevali dječje pjesme o Djeda Mrazu.

Predstavnica roditelja djece iz obdaništa Vesna Vlašić-Jusupović je rekla da je nevjerovatno da se roditelji i njihova djeca protestima moraju boriti "za lik i djelo Djeda Mraza".

Učesnici protesta su zahtijevali smjenu Mahmutovićeve i najavili da će, ako Djeda Mraz ne dođe u obdaništa, organizovati još veće proteste.

Mahmutović je ranije izjavila da je imala "slučaj kada su roditelji ispisali dijete iz vrtića, jer Djeda Mraz nije bio dio njihove tradicije".

Nakon višednevnih optužbi, Mahmutovićeva je za TV Federacije BiH rekla da nije istina da djeca u sarajevskim vrtićima neće imati Djeda Mraza. "Oni koji žele mogu imati, a oni koji ne žele i ne moraju", kazala je Mahmutović.

Ona je dodala da "ne želi da joj se inputiraju bilo kakve zabrane" i da sve što radi, "radi u saglasnosti sa roditeljima".

Bivši predsjednik BIH Alija Izetbegović Deda Mraza je svojevremeno okarakterisao kao "komunističku tvorevinu" koja nije svojstvena Bošnjacima.

Naša stranka, čiji je osnivač reditelj Danis Tanović, zatražila je ostavku po hitnom postupku Arzije Mahmutović.

"Ova odluka kojom se u državnim vrtićima u Sarajevu ukida tradicionalni način obilježavanja Nove godine, a dobroćudni, fiktivni lik Djeda Mraza proglašava 'komunističkom izmišljotinom', nažalost je samo poslednji u nizu dokaza da se ratom nedovršeno rasparčavanje BiH, nastoji političkim odlukama sprovesti i dan danas", saopšteno je iz Naše stranke.

Protest je organizovao Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Kantona Sarajevo i Odbor za obrazovanje SDP BiH, a podržalo ga je više nevladinih organizacija.

(Beta - foto AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE