• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažniji događaj za BiH - sporazum sa EU

Siladžić izjavio da je najvažniji događaj u ovoj godini potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

 Najvažniji događaj za BiH -  sporazum sa EU Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Siladžić kao najvažniji događaj u ovoj godini ocijenio je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjusa EU kao i korak koji je BiH napravila prema NATO-u, otvaranjem Intenziviranog dijaloga.

Na pitanje koji su to ključni izazovi za BiH na njenom evropskom putu u sljedećoj godini, bošnjački član Predsjedništva BiH odgovorio je da je Evropa "izazov samo onda kada primjenjuje svoje vrijednosti i svoje standarde za BiH'', kao i da je to ona Evropa koju građani BiH žele.

''Ako je to tako, onda pred nama stoji izazov dostizanja tih standarda i praktične primjene demokratskih vrijednosti'' - rekao je Silajdžić u izjavi Srni.

Nakon što je BiH sa EU potpisala SSP, on je naglasio da je ''sada potreban impuls da u BiH stvarno i konačno otpočne primjena onoga što je zaista evropsko i što je zaista vrijednost, a ne samo da o tome postoje puka deklarativna izjašnjavanja''.

Silajdžić je dodao da proces izmjene Ustava BiH treba da se odvija u okviru institucija BiH, na sasvim transparentan način, kako bi građani znali šta se događa u tom procesu jer je to, kako je podvukao, njihovo vlasništvo i njihov Ustav, koji treba da bude u skladu sa evropskim principima i demokratskim standardima i koji odgovaraju BiH u smislu očuvanja njene multikulturalnosti.

On je izrazio očekivanja da će u novoj, 2009. godini stvari u BiH, ipak, krenuti naprijed, te da će međunarodna zajednica podržati BiH u skladu sa svim konvencijama, principima i vrijednostima i da "neće dozvoliti podršku idejama koje imaju za cilj podjele u BiH".

 (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE