• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fokus: Ivanić znao za prijavu protiv Dodika

Banjalučki "Fokus" u izdanju za subotu prenosi da je lider PDP-a Mladen Ivanić znao prije nekoliko mjeseci da će Sipa optužiti Dodika

 Fokus: Ivanić znao za prijavu protiv Dodika  Izvor: MONDO

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić obaviješten je krajem prošle godine u Londonu da će pripadnici Sipe podnijeti prijavu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, piše "Fokus" pozivajući se na izvor iz Kancelarije OHR-a u Sarajevu.

Banjalučki dnevnik, pozivajući se na svoj izvor, navodi da je aktuelni v.d. visokog predstavnika Rafi Gregorijan upoznat sa ovim projektom, koji ima tri faze, te da u tom kontekstu treba posmatrati i iznenadni odlazak Miroslava Lajčaka sa mjesta visokog predstavnika u BiH, koji je bio protiv ovog montiranog procesa.

"Vidio sam mejl na engleskom jeziku u kojem je autor, obrazlažući projekat, podvukao da je cilj procesa da se destabilizuje RS, da se poljuljaju investitori koji pokazuju spremnost da ulažu u RS i da se kriminalizuje Dodik i SNSD", rekao je "Fokusu" insajder iz OHR-a.

Tužilaštvo u drugoj fazi treba da potvrdi optužnicu, nakon čega bi od Dodika tražili određene ustupke na štetu RS, piše "Fokus".

"Taj recept OHR je već oprobao na primjeru Dragana Čavića, koji je, nakon što je odlukom visokog predstavnika vraćen u skupštinske klupe, bio mekan pregovarač i pogodan za saradnju s međunarodnim predstavnicima", istakao je "Fokusov" izvor i dodao da je sada isti slučaj sa Ivanićem.

List navodi da je Ivanić u Londonu dobio instrukcije od jedne obavještajne službe da iscenira sukob sa SNSD-om i raskine koaliciju.

"Zauzvrat mu je obećana oslobađajuća presuda u, takođe, montiranom procesu žSrpske šumež, gdje je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na 18 mjeseci zatvora", tvrdi izvor "Fokusa".

On je naveo da je, ukoliko Dodik i dalje ostane tvrd orah, predviđena treća faza, koja bi uslijedila u prvoj polovini naredne godine, prenosi "Fokus" i dodaje da bi međunarodni donatori podržali partije s kojima bi okončali prenos nadležnosti sa RS na BiH.

Prema pisanju "Fokusa", to bi, prema zamisli međunarodnih moćnika, trebalo da budu novoformirana Demokratska partija Dragana Čavića, PDP Mladena Ivanića i SDS.

"Prethodno će visoki predstavnik vratiti u politički život sve funkcionere SDS-a, na koje, takođe, računa u rušenju SNSD-a i ojačati medije koji budu podržavali ovu akciju", rekao je "Fokusu" izvor iz OHR-a. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE