• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao sastanak "trojke"

Milorad Dodik napustio sastanak sa liderima SDA i HDZ Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem u Mostaru, jer nisu prihvatili njegove uslove.

 Propao sastanak "trojke" Izvor: MONDO

"Jasno sam im rekao na kraju sastanka šta su moji uslovi, pri čemu sam naglasio neupitnost teritorijalnog kapaciteta Republike Srpske (RS). Pošto nisu htjeli da prihvate, napustio sam sastanak", rekao je predsjednik SNSD-a.

Dodik  je podvukao da sada više nema ni jedan razlog da vjeruje u BiH.

"I ono malo vjere što sam imao, sada je potpuno izgubljeno", zaključio je Dodik i dodao da je legalista i da će poštovati ustav, zakon i Dejtonski sporazum i ponovio svoj osnovni uslov u procesu ustavnih promjena, a to je da BiH treba da bude organizovana kao savezna država sa RS kao dejtonskom kategorijom neupitnom već danas.

Prije početka sastanka, predsjednik SNSD-a najavio je da će od svojih sagovornika najpre zatražiti da se izjasne da li uopšte prihvataju RS u teritorijalnom kapacitetetu koji Srpska ima u okviru Dejtonskog sporazuma.

"Drugi uslov odnosi se na potvrđivanje prava entiteta na entitetsko glasanje i pojačan status tog instituta", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da je treći uslov da Čović i Tihić prihvate da u novom ustavu bude uneseno određenje da entiteti imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja i da to mora da bude utvrđeno referendumom tri godine nakon usvajanja novog ustava.

Dodik je ponovio da RS daje punu podršku Prudskom sporazuma. Govoreći o podjeli imovine, Dodik je rekao da tu ima jasan stav.

"Savjet za provođenje mira u BiH tražio je da se imovina podijeli između BiH i entiteta, što znači da nema nikakvog tretiranja državne imovine, jer ona i ne postoji", naglasio je Dodik i objasnio da Dejtonskim sporazumom BiH nije predviđena kao titular imovine

Lider SNSD je rekao da ga "ujdurma u vezi sa informacijom o krivičnoj prijavi sigurno neće omesti u nastojanju da istrajava u svojim jasnim stavovima".

"Naime, ja sam predložio da BiH bude formirana kao savezna država i to je bio moj bazični prijedlog koji ostaje i poslije svega. A, ako je neko mislio da će me zastrašiti tom prijavom očigledno nije uspio. Lično nemam pravo da odstupim od svojih stavova, jer je za RS poginulo mnogo ljudi, a ovo što ja sad doživljava u suštini je minimalno i na kraju će se pokazati da je svi bila samo farsa", zaključio je Dodik.

Novi sastanak za deset dana

Lideri su na sastanku razmijenili međusobna viđenja o aktivnostima oko novog Ustava BiH i dogovorili da će se u narednih 10 dana ponovo sastati, saopšteno je iz Informativne službe HDZ-a BiH. 

U saopštenju se navodi da su Dodik i Tihić u pisanoj formi dali svoje viđenje po ovom pitanju.

"Zajednički je ocjenjeno da danas nije bio kvalitetan ambijent za održavanje sastanka", navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovor trojice lidera da će se u narednih 10 dana ponovo sastati i da će precizan datum biti naknadno utvrđen.

Navodi se i da Prudski proces nije prekinut, ali da "za ovakve stvari treba normalan ambijent".

Predsjednik HDZ BiH izjavio je da prekid sastanka u Mostaru ni u kom slučaju ne znači krah procesa pregovora o ustavnim promjenama BiH.

"Osnovni razlog zašto smo odlučili da prekinemo današnji sastanak jeste naša konstatacija da nije primjereno da vodimo razgovore o ovoj ozbiljnoj temi u trenutno veoma lošoj atmosferi u BiH koja prati ovaj proces", rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, dogovor će biti nastavljeni najvjerovatnije u Gradačcu, a domaćin će biti lider SDA Sulejman Tihić.

Čović je rekao da je atmosfera na samom sastanku bila veoma prijatna, tolerantna i izvrsna.Komentarišući tri zahtjeva koja je predložio lider SNSS-a Milorad Dodik, Čović je rekao da ni na šta ne pristaje, nego pokušava da traži rješenja.

On je naglasio da ni jedan uslov lidera SNSD-a nije doživio utimativno i ocijenio da Dodikov dolazak na sastanak predstavlja prijateljski i principijelan gest.

"Rješenje je jedino moguće postići dogovorom i kompromisom, jer alternative za dogovor i kompromisa nema. Moram vas podsjetiti da ustav BiH možemo promijeniti samo dvotrećinskom većinom u parlamentu BiH", naglasio je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u Mostaru da prijedlozi o izmjenama ustava BiH, koje je predstavio lider SNSD Milorad Dodik, predstavaljaju, kako je rekao, korak nazad u ustavnoj reformi BiH.

"Jedino je BiH neupitna", rekao je Tihić, komentarišući Dodikov zahtjev da on i lider HDZ BiH Dragan Čović prihvate Republiku Srpsku (RS) kao trajnu i neupitnu dejtonsku kategoriju.

Tihić je rekao novinarima da ne može prihvatiti potvrđivanje dvoentitetskog uređenja BiH.

On smatra da današnji prekid sastanka u Mostaru nije i krah razgovora o izmjeni ustava BiH i najavio je da će biti nastavljeni za desetak dana u Gradačcu.

Lider SDA je rekao da ne može prihvatiti prijedlog zakona o imovini BiH, kojeg je u ime komisije predložio Zvonimir Kutleša, jer, kako je naveo, taj prijedlog smatra nezakonitim i neustavnim.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE