• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenac otvorio istragu protiv Dodika?

Istragu protiv premijera i ministara RS otvorio tužilac Hari Furlan, koji je u Tužilaštvo došao nakon skandala u aferi "Čista lopata", piše "Glas".

 Slovenac otvorio istragu protiv Dodika? Izvor: MONDO

Furlan, kojeg mediji u Sloveniji nazivaju estradnim tužiocem, stigao je u Sarajevo nakon sukoba koji je imao sa glavnim državnim tužiocem Slovenije Barbarom Brezigar.

Furlan je poveo istragu protiv premijera Slovenije Boruta Pahora, Socijaldemokratske stranke, koja je bila na vlasti, i najjače slovenačke građevinske firme "SCT".

U toku istrage uhapsio je direktora "SCT" Ivana Zidara, kojeg je sumnjičio da je učestvovao u namještanju konkursa za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u blizini Ljubljane.

Hapšenje u akciji "Čista lopata" odjekivalo je danima u slovenačkoj javnosti, a Tužilaštvo i policija tada su najavljivali da će istraga o mogućoj korupciji protiv Vlade i najjače firme biti proširena.

Ubrzo poslije toga, grupa tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala se raspala, a afera "Čista lopata" iznenada se okrenula u korist slovenačkog premijera i Vlade, koji su dobili veliku podršku javnosti i medija.

Javnost je tek tada saznala da je glavni krivac i generator afere javni radnik Tomaž Žibert, koji je pobjedu na konkursu iskoristio za svoje lične interese, a ne osobe koje je Furlanov tim tužilaca optuživao.

Furlanova istraga u Sloveniji završila je neslavno, nakon čega se obreo u Tužilaštvu BiH.

"Glas Srpske" piše da je Agencija za istrage i zaštitu BiH  istragu protiv premijera RS Milorada Dodika, ministara, javnih ličnosti i privrednika u Srpskoj otvorila na osnovu izjave koju su inspektorima ove agencije dali tadašnji urednik "Patriota" Slobodan Vasković i novinar Miljan Kovač.

Vasković je sada urednik lista "Stav" i novinar emisije Federalne televizije "60 minuta".

U Vaskovićevoj izjavi u predmetu "Dodik i ostali" navodi se da je razgovor sa njim, u prisustvu novinara Miljana Kovača, obavljen u prostorijama lista "Patriot", 9. novembra 2007. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE