• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak u Mostaru nije kraj prudskog procesa

Iako je premijer RS Milorad Dodik napustio pregovore u Mostaru, lideri su se dogovorili da će se u narednih deset dana opet sastati.

 Sastanak u Mostaru nije kraj prudskog procesa Izvor: MONDO

Dodik je izjavio da epilog njegovog današnjeg sastanka sa liderima SDA Sučlejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru ne predstavlja kraj prudskog procesa, jer u tom procesu nije riječ samo o ustavnim promjenama u BiH.

"Tu je riječ i o niz drugih aktivnosti, kao što je priča o Brčko distriktu koja treba da doživi svoj epilog u parlamentu BiH, odnosno da bude usvojen amandman koji smo usaglasili, i da na taj način pokažemo da smo riješili dosta teških pitanja koja su ostala kao obaveza iz uslova i ciljeva Savjeta za implementaciju mira", rekao je Dodik.

On je dodao da prudski proces predstavlja i dalje bavljenje pitanjima kao što su podjela državne imovine između BiH i entiteta, te pitanje popisa stanovništva i onoga što prati čitav zaj projekat.

"Napomenuću da je dio prudskog sporazuma bio i budžet BiH, koji je gotovo po prvi put usvojen prije marta mjeseca, kada je ranije bilo uobičajeno da se budžet donosi. Sada institucije nesmetano funkcionišu", rekao je Dodik.

On je ponovio da ne treba sporiti pitanje RS, njene teritorije i političkog subjetkiviteta.

U saopštenju iz HDZ-a se navodi da su Dodik i Tihić u pisanoj formi dali svoje viđenje po ovom pitanju.

"Zajednički je ocijenjeno da danas nije bio kvalitetan ambijent za održavanje sastanka", navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovor trojice lidera da će se u narednih 10 dana ponovo sastati i da će precizan datum biti naknadno utvrđen.

Navodi se i da Prudski proces nije prekinut, ali da "za ovakve stvari treba normalan ambijent".

Predsjednik HDZ BiH izjavio je da prekid sastanka u Mostaru ni u kom slučaju ne znači krah procesa pregovora o ustavnim promjenama BiH.

"Osnovni razlog zašto smo odlučili da prekinemo današnji sastanak jeste naša konstatacija da nije primjereno da vodimo razgovore o ovoj ozbiljnoj temi u trenutno veoma lošoj atmosferi u BiH koja prati ovaj proces", rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, dogovor će biti nastavljeni najvjerovatnije u Gradačcu, a domaćin će biti lider SDA Sulejman Tihić.

Čović je rekao da je atmosfera na samom sastanku bila veoma prijatna, tolerantna i izvrsna.Komentarišući tri zahtjeva koja je predložio lider SNSS-a Milorad Dodik, Čović je rekao da ni na šta ne pristaje, nego pokušava da traži rješenja.

On je naglasio da ni jedan uslov lidera SNSD-a nije doživio utimativno i ocijenio da Dodikov dolazak na sastanak predstavlja prijateljski i principijelan gest.

"Rješenje je jedino moguće postići dogovorom i kompromisom, jer alternative za dogovor i kompromisa nema. Moram vas podsjetiti da ustav BiH možemo promijeniti samo dvotrećinskom većinom u parlamentu BiH", naglasio je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u Mostaru da prijedlozi o izmjenama ustava BiH, koje je predstavio lider SNSD Milorad Dodik, predstavaljaju, kako je rekao, korak nazad u ustavnoj reformi BiH.

"Jedino je BiH neupitna", rekao je Tihić, komentarišući Dodikov zahtjev da on i lider HDZ BiH Dragan Čović prihvate Republiku Srpsku (RS) kao trajnu i neupitnu dejtonsku kategoriju.

Tihić je rekao novinarima da ne može prihvatiti potvrđivanje dvoentitetskog uređenja BiH.

On smatra da današnji prekid sastanka u Mostaru nije i krah razgovora o izmjeni ustava BiH i najavio je da će biti nastavljeni za desetak dana u Gradačcu.

Lider SDA je rekao da ne može prihvatiti prijedlog zakona o imovini BiH, kojeg je u ime komisije predložio Zvonimir Kutleša, jer, kako je naveo, taj prijedlog smatra nezakonitim i neustavnim.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE