• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još 48 uslova za "bijeli šengen"

BiH treba da ispuni još 48 uslova iz "mape puta", od ukupno 120, da bi njeni građani mogli bez viza da putuju u zemlje EU

 Još 48 uslova za "bijeli šengen" Izvor: MONDO

"Moguće da se u međuvremenu pojave i novi uslovi, ali od preostalih uslova, koje treba da ispunimo, većina može da bude riješena na vrlo brz i jeftin način. Postoji nekoliko pitanja političke prirode i ona treba da budu riješena u Savjetu ministara i parlamentu BiH", izjavio je Samir Rizvo, šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima.

Prema njegovim riječima, još je nemoguće prognozirati kada će građani BiH moći da putuju u zemlje EU samo sa pasošem, te da će se više znati u martu kada bi u BiH trebalo da dođu eksperti Evropske komisije koji će ocijeniti dosadašnji rad.

"EU je već davno donijela odluku da vize budu ukinute za sve građane zemalja zapadnog Balkana. Ali da bi se to desilo postavljeni su uslovi u `mapi puta` koje treba ispuniti. Stav EU je da svaka zemlja za sebe radi i svaka će biti pojedinačno ocijenjena", istakao je Rizvo.

Govoreći o biometrijskim pasošima koji su jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima i čije testno izdavanje počinje 1. jula, Rizvo je za "Nezavisne novine" rekao da domaće firme neće štampati ove pasoše, jer se nijedna nije prijavila na tender, vjerovatno "zato što nemaju kapaciteta, znanja, mogućnosti".

Napominjući da je biometrijski pasoš dosta sigurniji u odnosu na obične, Rizvo je rekao da će biometrijski pasoši biti izdavani u MUP-u, ali da još nije utvrđena njihova cijena.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE