• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri uskoro o distriktu, popisu...

Lideri vodećih stranaka u BiH na narednom sastanku će raspravljati o Brčko distriktu, popisu stanovništva i raspodjeli imovine.

 Lideri uskoro o distriktu, popisu... Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da bi u narednih 15 dana trebalo da se sastane sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Sulejmanom Tihićem kako bi razmotrili pitanja koja uskoro treba da se realizuju, a koja se odnose na Brčko distrikt, popis stanovništva i raspodjelu imovine.

Ističući da ne spori prudski proces, Dodik je rekao da su ustavne promjene dugoročan proces za šta će trebati dugo vremena.

"Mi smo se ranije dogovorili da ćemo ići kroz amandmansko djelovanje i kroz proces u kojem neće biti prisutni stranci", rekao je Dodik Televiziji OBN.

Dodik je istakao da nema problema u komunikaciji sa Čovićem i Tihićem i pozvao ostale predstavnike političkih partija da objasne zašto, kako je naveo, nakon aprilskog žele da sruše i prudski paket.

On je rekao da Republika Srpska ne negira BiH, ali je dodao da ne želi da bilo ko negira Srpsku.

Dodik je naglasio da razumije potrebu svih naroda u BiH da imaju zadovoljavajuće okvirno rješenje i da je spreman da to podrži.

Tihić: Neću pristati ni na kakav ultimatum

Sulejman Tihić kaže da neće pristati ni na kakav ultimatum u daljim razgovorima o ustavnim promjenama, ali da će se s ciljem rješavanja problema uvijek odazivati na pozive za dogovore.

On je rekao da sastanak stranačkih lidera u Mostaru nije održan zbog, kako je naveo, ultimatuma predsjednika SNSD-a Milorad Dodik, koji se odnosi na pravo entiteta na otcjepljenje, ojačano entitetsko glasanje i RS u dejtonskom kapacitetu, te ocijenio da na taj način priča o ustavnoj promjeni u BiH izlazi iz prudskog procesa.

"Ja neću pristati ni na kakav ultimatum, o svemu hoću da razgovaram bez postavljanja ikakvih uslova. Razumijem da Republici Srpskoj odgovara postojeće stanje, ali ne razumijem snage u BiH koje napadaju i kritikuju, prvo aprilski paket, pa sada prudski dogovor, čime potvrđuju sadašnje stanje", rekao je Tihić Televiziji OBN.

On je rekao da je od aprilskog paketa do prudskog dogovora postojala retorika koja je izazvala zastoj u svim reformama.

Prema njegovim riječima, prudski sporazum se našao pod strašnom kritikom ljudi koji su imali šansu, a nisu ništa uradili za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE