• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hitno spasiti Dejton!"

Američki "Njujork tajms" piše da bi SAD hitno trebalo da sastave plan spasavanja Sporazuma u Dejtonu, a BiH novi ustav.

 "Hitno spasiti Dejton!" Izvor: MONDO

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici moraju da sastave plan spasavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i, koristeći primamljivost eventualnog članstva u EU, natjeraju građane BiH da napišu novi ustav koji će konačno stvoriti funkcionalnu multietničku državu, piše "Njujork tajms".

U uvodničkom komentaru list ocjenjuje da je prošlo mnogo vremena od kada su SAD ozbiljno posvetile pažnju situaciji u BiH.

"Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine Vašington se okrenuo drugim pitanjima i većinom prepustio Evropi nadgledanje mirovnog sporazuma, ali sada je vrijeme da se ponovo angažuje prije nego sporazum propadne", piše list, uz ocjenu da se čini da je teško moguće da se region vrati nasilju.

Denis Bler, novi direktor nacionalne obavještajne agencije, upozorio je Kongres da je opstanak BiH kao multietničke države ozbiljno doveden u pitanje sa tenzijama do sada najvećim u posljednjih nekoliko godina..

Sporazum koji je okončao rat stvorio je decentralizovan politički sistem koji je produbio, a ne "poravnao" duboke podjele.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je na ukidanje Reublike Srpske, dok premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koga podržava Rusija, govori o secesiji, navodi list.

"Narod u BiH mora na kraju preuzeti odgovornost za ono što će njihova zemlja postati, ali SAD, koje su predvodile pregovore u Dejtonu, zainteresovane su da prekinu dalju eroziju mirovnog sporazuma, kao i EU koja ima 2 000 mirovnjaka i specijalnog predstavnika u BiH", navodi "Njujork tajms".

U komentaru se izražava uvjerenost da pomoćnici američkog predsjednika Baraka Obame razmatraju BiH, i da opredijeljenost novog predsjednika "agresivnoj diplomatiji" može da osigura da se "horori BiH nikad ne ponove".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE