• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dodikovi saučesnici" tužili sebe

Poslanici SNSD-a i savjetnici Dodika i Radmanovića tužili sami sebe, pod sumnjom da su saučesnici u "zločinu ekonomsko-socijalnog razvoja".

 "Dodikovi saučesnici" tužili sebe  Izvor: MONDO

Pet poslanika SNSD-a, te savjetnici premijera RS Gordan Milošević i srpskog člana Predsjedništva BiH Danilo Petrović, podnijeli su predstavništvu Sipe u Banjaluci krivične prijave protiv samih sebe kao "saučesnika" premijera RS Milorada Dodika u "izvršenju zločina ekonomsko-socijalnog razvoja RS".

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Perica Rajčević potvrdio je da su prijavu zaprimili radnici Sipe u Banjaluci.

"Zamolili smo ih da ispoštuju sve procedure i dobili od njih obećanja da će ova prijava biti proslijeđena direktoru Sipe na dalje postupanje", rekao je Rajčević novinarima ispred sjedišta kancelarije Sipe u Banjaluci nakon podnošenja prijave. Rajčević je odbacio novinarske navode da je ovakav postupak "neozbiljan" i da je riječ o "nekoj vrsti performansa".

"Mi radimo po procedurama, za razliku od nekih koji prošle sedmice nisu radili po procedurama i koji su zaobišli državu BiH, jer glavni tužilac BiH i direktor Sipe apsolutno nisu bili upoznati šta se dešava u institucijama na čijem su čelu", istakao je Rajčević.

On je naveo da je podnošenjem prijave protiv premijera Milorada Dodika i nekoliko poslovnih ljudi iz RS prošle sedmice zbog navodne štete koja je nanesena budžetima RS i BiH od 145 miliona KM prekršen Zakon o Sipi i Tužilaštvu BiH zbog činjenice da se jedan čovjek i jedna neformalna grupa postavljaju iznad ustava i zakona. On je zaključio da bi u svim normalnim zemljama ovo bio "znak za uzbunu".

Rajčević je rekao da su poslanici SNSD-a Nikola Baštinac, Siniša Dodik, Petar Mićić, Srđan Mazalica i on, te savjetnik premijera RS Gordan Milošević i savjetnik srpskog člana Predsjedništava BiH Danilo Petrović, krivičnu prijavom protiv sebe danas podnijeli Sipi u svojstvu grupe građana.

"Kao grupa građana smatramo se odgovornim jer smo podržavali Milorada Dodika, jer smo se zalagali za privatizaciju `Telekoma RS` i Naftne industrije RS i podržavali usvajanje Razvojnog programa RS", naglasio je Rajčević.

On je naveo da je ova grupa građana "kriva" jer se zalaže za stabilnu i jaku RS, za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i RS, zakona i zakonskih procedura."Krivi smo jer smo sprečavali prenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, koji se dešava suprotno dejtonskom okviru i jer se borimo za politički stabilnu i naprednu RS", rekao je Rajčević.

On je dodao da je ova grupa građana u krivičnoj prijavi protiv samih sebe navela i da su krivi jer se zalažu za stvarnu ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda i zato što žele da se prestane sa političkim i sudskim procesima u BiH, jer takva praksa urušava vladavinu prava i bilo kakvo povjerenje u institucije BiH.

"Kao grupa građana takođe se osjećamo krivim jer smo se trudili da stvorimo atmosferu tolerantnog dijaloga sa mladim političarima u Federaciji BiH i jer želimo normalan život za sve građane RS i BiH i mogućnost da žive kao ravnopravni građani BiH", rekao je Rajčević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE