• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Dodik tema i u Savjetu ministara

Predsjedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić zatražio je hitan izvještaj o načinu podnošenja prijave protiv premijera i zvaničnika RS.

 Slučaj Dodik tema i u Savjetu ministara Izvor: MONDO

Izvještaj je zatražen od ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića i direktora Sipe Mirka Lujića, a trebalo bi da bude razmatran na sjednici Savjeta ministara, u četvrtak, 26. februara.

Ranije, predstavnici nekoliko preduzeća i ustanova iz Banjaluke pozvali su sve srpske političare i predstavnike u institucijama BiH da ne dozvole urušavanje institucija Srpske i BiH, te da se bore za vladavinu prava i razvoj demokratskog društva i po cijenu povlačenja iz institucija BiH.

Poziv srpskim političarima uputili su predstavnici sindikata Javnog preduzeća ''Dep-ot'', Centra za predškolsko obrazovanje, Sportske dvorane ''Borik'' i ''Krajina osiguranja''.

Oni su pozvali i predstavnike međunarodne zajednice, ambasadore razvijenih zemalja u BiH i sve institucije EU da zaustave samovolju dijela međunarodnih predstavnika i stranih sudija i tužilaca, te spriječe njihov selektivno-politički pristup u radu koji je već nanio mnoge štete RS i BiH, te zaprijetio ukidanju ustavno-pravnog poretka.

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, međunarodne sudije i tužioci ovih dana pokušavaju da zadaju posljednji i najteži udarac vladavini prava i ustavnom poretku RS i BiH i to putem navodne prijave protiv premijera Milorada Dodika, ministara i mnogih drugih iz RS, koju je sastavila neformalna grupa u Sipi i Tužilaštvu BiH, navodi se u zajedničkom saopštenju banjalučkih preduzeća i ustanova.

O sankcijama tek poslije pokretanja postupka

Sankcije protiv nosilaca pravosudnih funkcija u vezi sa povredom procedure prilikom podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika mogu biti razmatrane tek nakon eventualnog pokretanja disciplinskog postupka protiv tih nosilaca, rečeno je Srni iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH

"Disciplinski postupak se može pokrenuti ako se utvrdi opravdanost podnesene pritužbe, koju može podnijeti svako lice, a u kojoj se mora navesti koja su to postupanja i ponašanja koja bi mogla predstavljati disciplinski prekršaj utvrđen Zakonom o VSTS BiH", precizirano je iz VSTS-a.

U vezi sa izvještajem protiv Dodika kojeg su pripadnici Sipe proslijedili Odjeljenju za organizovani, privredni kriminal i korupciju, VSTS navodi da je obaviješten da je tokom sastanka u Tužilaštvu BiH dogovoreno da će se ubuduće sve informacije dostavljati glavnom tužiocu, kako se slična situacija ne bi ponovila.

Iz VSTS-a BiH navode da je glavni tužilac Tužilaštva BiH, u skladu sa ovlaštenjima i nadležnostima, nadređen svim tužiocima i zamjenicima koji rade u tom tužilaštvu.

Potpredsjednik VSTS-a Zekerijah Mujkanović potvrdio je ranije Srni da VSTS do sada nije ništa razmatrao u vezi sa prijavom protiv Dodika i načinom kako je upućena Tužilaštvu BiH.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je danas da je od glavnog tužioca BiH Milorada Barašina dobio uvjeravanja, ali i da sam smatra, da je ovaj izvještaj zaprimljen u Tužilaštvu u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Selman je napomenuo da je glavni tužilac naredio internu istragu kako bi se javnost u potpunosti upoznala sa načinom na koji je zaprimljen izvještaj, ali i kako bi se utvrdilo je li došlo do kršenja internih pravila.

Iz Agencije za istrage i zaštitu 17. februara podnesena je prijava Tužilaštvu BiH protiv Dodika, nekoliko ministara i poslovnih ljudi iz RS zbog navodne štete koja je nanesena budžetima RS i BiH od 145 miliona KM. Prijava je predata neformalnim kanalima, bez znanja direktora Sipe Mirka Lujića i glavnog tužioca BiH Milorada Barašina.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE