• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara: Prijava mimo zakona

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj Sipe prema kome je prijava protiv čelnika Vlade RS dostavljena mimo znanja direktora ove agencije

 Savjet ministara: Prijava mimo zakona Izvor: MONDO

Savjet ministara jednoglasno je danas usvojio Izvještaj Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) prema kojem je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i više zvaničnika iz RS dostavljen mimo znanja direktora ove agencije Mirka Lujić i članova kolegijuma koji su u funkcionalnom smislu mogli biti u vezi sa sačinjavanjem i dostavljanjem izvještaja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da se došlo do spoznaje da je taj izvještaj dostavljen suprotno naredbama koje je u novembru prošle godine izdao direktor Sipe, kome je na taj način onemogućeno da obavlja zakonom određene obaveze.

Špirić je na konferenciji za novinare u Sarajevu ukazao da je time Lujiću onemogućeno da rukovodi i usmjerava obavljanje poslova iz nadležnosti Sipe i osigura adekvatnu saradnju ove agencije sa Tužilaštvom BiH.

On je napomenuo da pomoćnik direktora Sipe nema zakonsko ovlaštenje da podnese izvještaj o počinjenim krivičnom djelu, naglasivši da je Savjet ministara BiH protiv svih paralelizama u institucijama.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je radi jačanja i zaštite integriteta Sipe zadužio direktora ove agencije da u roku od pet dana preduzme mjere na utvrđivanju odgovornosti i ostale mjere u skladu sa zakonom, te da o preduzetim mjerama dostavi informaciju Savjetu ministara BiH u roku od sedam dana.

Špirić je ukazao na činjenicu da se paralelizmima u Sipi pokušava napraviti 18 malih Sipa, jer isljednici Bošnjaci insistiraju da izvještaje o istrazi dostavljaju drugim Bošnjacima koji su u rukovodnim strukturama.

"Savjet ministara je zaključio da neće dozvoliti paralelizme u funkcionisanju institucija, jer smatra da se time podriva ustavno-pravni poredak BiH. Ono što nije dobro, a što smo čuli od direktora Sipe je da postoje intencije i namjere da se uspostavlja vertikalno informisanje po nacionalnoj osnovi u okviru te agencije", rekao je Špirić.

On je upozorio da postojanje takvih paralelizama stvaraju uslove za "paralelno potencijalno nasilno društvo" u BiH.

"Postavlja se pitanje da li dolazimo u tu fazu da se stvara potencijalno nasilno društvo u BiH ukoliko se ti paralelizmi u korijenu ne sasijeku. Ti paralelizmi postaju opasni i čekamo dalji razvoj situacije i da direktor preduzme mjere i u skladu sa zakonom sankcioniše", dodao je Špirić.

Prema njegovim riječima, danas su svi u Savjetu ministara BiH postupili odgovorno i došli do jedinstvenih zaključaka svjesni upravo tog problema.

Špirić je napomenuo da se na današnjoj sjednici nije ulazilo u sadržaj dokumenata Sipe, jer to nije ovlaštenje Savjeta ministara.

On je pojasnio da Savjet ministara BiH nije tražio od Lujića da ikoga smijeni, već da djeluje u skladu sa zakonom i izrekne sankcije, te da ono što nije u njegovoj nadležnosti zatraži da rade druge institucije.

Govoreći o činjenici da je i u Tužilaštvu BiH izještaj proslijeđen mimo regularne procedure i da je glavni tužilac Milorad Barašin takođe zaobiđen, Špirić je istakao da o tome treba da govori parlament BiH koji ima ustavnu nadležnost.

Špirić je pozvao javnost da podrži Savjet ministara BiH da se istraži ko čini paralelni sistem u BiH i iz kojeg razloga.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE