• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traži zvaničnu potvrdu o potjernicama

Vlasti BiH traže od Beograda zvanično saopštenje o potjernicama za 19 svojih građana osumnjičenih za ratni zločin nad vojnicima JNA.

 BiH traži zvaničnu potvrdu o potjernicama Izvor: MONDO

Ministarstvo spoljnih poslova BiH zatražilo je od ambasade BiH u Beogradu da dobije zvaničnu potvrdu navoda o raspisivanju poternice iz Srbije za 19 građana BiH.

U saopštenju Ministarstva BiH navodi se da je ta institucija je zatražila zvaničnu potvrdu povodom izveštavanja medija o raspisivanju potjernice MUP-a Srbije.

"Dobijene informacije će biti hitno prosleđene Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH kako bi se zatražio zvaničan stav BiH u skladu s kojim će Ministarstvo spoljnih poslova BiH obavljati aktivnosti iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Potjernica nije u Interpolu

Interpol Sarajevo do 16.40 časova, nije zaprimio crvene potjernice posredstvom Generalnog Sektretarijata Interpola, koje se odnose na slučaj "Ganić i ostali", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

U saopštenju se navodi da u slučaju "Ganić i ostali" BiH neće izručiti nijednog svog državljanina koji se nalazi na njenoj teritoriji, ali da mogućnost izručenja postoji ako neko od njih napusti prostor BiH tj. boravi na teritoriji druge države.

BiH, u skladu sa pozitivnim zakonodavstom, ne izručuje svoje državljane u slučaju objavljivanja crvene potjernice za bosanskohercegovačkim državljanima od Generalnog Sekretarijata Interpola u Lionu, a na zahtjev zemalja članica Interpola.

Iz Ministarstva navode da su obaveze BiH prema crvenoj potjernici lociranje radi hapšenja i ekstradicije traženih osoba na osnovu naloga za hapšenje zemlje tražioca.

Crvena potjernica nije međunarodni nalog za hapšenje i izdaje se na osnovu važećeg nacionalnog naloga za lišenje slobode ili izvršenje pravosnažne sudske presude, navodi se u saopštenju.

Značajan broj zemalja priznaje crvenu potjernicu kao dovoljan osnov za lišenje slobode i stavljanje tražene osobe u privremeni ekstradicioni pritvor, pod uslovom da ona sadrži sve potrebne informacije, uključujući i bilateralne ugovore, konvencije o ekstradiciji itd,

U manjem broju zemalja, crvene potjernice su samo sredstvo za identifikovanje i pronalaženje traženih lica, dodaje se u saopštenju.

Pravosuđe Srbije raspisalo je potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

U tom napadu ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno njih 215.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE