• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamisti planiraju napade na RS i Srbiju?

Islamistička organizacija El-Ra-Du ocjenjuje da postoje preduslovi za terorističke napade na RS i Srbiju, prenosi Glas Srpske.

 Islamisti planiraju napade na RS i Srbiju? Izvor: MONDO

List prenosi dijelove tajnog dokumentaove organizacije koji je zaplijenjen tokom hapšenja vehabija u Sandžaku gdje se kao moguće mete pominju Banjaluka, Bijeljina, Prnjavor i Gradišku.

"Stekli su se preduslovi za terorističke napade na RS i pogranične gradove Srbije sa ciljem stvaranja uznemirenosti kod domaćeg stanovništva, posebno pravoslavne vjeroispovijesti, jer je svijest i bezbjedonosna struktura na niskom nivou", navodi se u zapisniku sa osnivačke skupštine organizacije El-Ra-Du koja je održana u Zenici 12. novembra 2007. godine.

Finansiranje akcija obezbijeđeno je iz sredstava El Fataha i muslimanske braće širom Evrope, a kao matica terorističke organizacije navode se Zenica i Beč.

U dokumentu koji posjeduje "Glas Srpske" kao ciljevi udara označeni urbani dijelovi gradova i važniji centri, posebno policijske stanice, elektrodistribucija i telefonske komunikacije.

"Spremnost El-Ra-Du-a ide i do ostavljanja ličnih života u budućim akcijama. U zadnje tri godine na više tajnih kampova za obuku prošlo je 240 naše braće iz svih gradova Srbije i RS. Spremnost braće za akcijom je velika, ali zbog stalnih praćenja vodećih ljudi iz vrha vehabijske braće, posebno Sipe i Uprave MUP-a RS, mora se čekati pogodan trenutak", navodi se u zapisniku.

Za ključne tačke u Banjaluci i stanice policije u RS je, prema procjeni terorista, potrebno koristiti dobrovoljce, prevashodno pripadnike bivše 7. muslimanske brigade i odreda El mudžahid u BiH.

Napadi treba da počnu nakon odvajanja Kosova od Srbije, a posebno se sugerišu udari po glavnim centrima policije RS i visokim funkcionerima MUP-a RS.

Kao osnivač islamističke organizacije naveden je Muhamed Porča, poznat kao vođa vehabijske zajednice u Beču.

Portparol Sipe Željka Kujundžija rekla je da nemaju informacije o formiranju organizacije EL-RA-DU.

Direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH Zlatko Miletić rekao je da ni on nema saznanja o tome, a novinar u kabinetu direktora policije RS Tijana Savić kazala je, opet, da ne može da govori o operativnim saznanjima.

(MONDO, foto: Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE