• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladin izvještaj u UN: Lažna slika o BiH!

Vlada Republike Srpske u izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti UN izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog pojedinaca u međunarodnoj zajednici.

 Vladin izvještaj u UN: Lažna slika o BiH! Izvor: MONDO

Kako se navodi, oni mogu da potkopaju temelj dugoročnog mira i stabilnosti BiH.

"Umjesto da podrže pokušaje izabranih lidera da rade kroz procedure ustanovljene Ustavom BiH, oni koji žele neposrednu stranu intervenciju namjeravaju da ostvare svoje ciljeve primjenom imperativnih ovlašćenja protiv demokratski izabranih vlasti i institucija BiH", ističe se u izvještaju Vlade RS i dodaje da pojedinci iz međunarodne zajednice ovakve postupke opravdavaju time što pokušavaju da stvore lažnu sliku da se odnosi u BiH nalaze "u krizi".

Vlada RS apeluje da Savjet bezbjednosti UN i šira međunarodna zajednica razmotre potrebu da bude nastavljen pristup koji poštuje suverenitet BiH, međunarodne sporazume i druge principe međunarodnog prava, piše "Glas Srpske".

U izvještaju se naglašava da pojedini predstavnici međunarodne zajednice sarađuju sa manjim političkim subjektima u ometanju značajnog napretka koji su postigli lideri najvažnijih srpskih, hrvatskih i bošnjačkih političkih partija.

Vlada RS naglašava da Savjet bezbjednosti UN ne treba da imenuje novog visokog predstavnika u BiH i da treba da stavi do znanja da ne dozvoljava upotrebu imperativnih ovlašćenja.

"Vlada RS ne vjeruje da će imenovanje novog visokog predstavnika biti od pomoći", ocjenjuje se u izvještaju i dodaje da oni koji podržavaju evropsku budućnost BiH, Dejtonski sporazum i vladavinu prava treba da podrže i prestanak rada Kancelarije visokog predstavnika u BiH i ukidanje bonskih ovlašćenja.

Savjet za primjenu mira, konstatuje se u izvještaju, ne posjeduje nikakvu zakonsku vladavinu nad BiH, uključujući i entitete.

"Neprestanim upotrebama imperativnih ovlašćenja međunarodnih zvaničnika u BiH ne samo da se ometa napredak u BiH, već i krši međunarodno pravo. Sa takvom praksom se ne može nastaviti. Konsenzus na kome počiva legitimnost svake vlasti mora da dođe iznutra", naglašava se u izvještaju.


U izvještaju Vlade RS ističe se da je cilj takvog djelovanja pojedinaca unutar međunarodne zajednice i dijela domaćih političara da se radije stvori unutrašnja struktura BiH, nego da se uspostavi federalna struktura, koju propisuje Dejtonski sporazum, a koja je ustanovljena Ustavom BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE