• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktora Sipe zaobišli u prijavi protiv Dodika?

Ne stišava se bura oko podnošenja prijave protiv Dodika i funkcionera RS. ATV prenosi izvještaj direktora Sipe usvojen u Savjetu ministara.

 Direktora Sipe zaobišli u prijavi protiv Dodika? Izvor: MONDO

Direktor Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Mirko Lujić je nakon saznanja da je podnesen izvještaj protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika sazvao kolegijum koji je upoznat da on nije bio obaviješten niti je potpisao izvještaj koji je dostavljen Tužlaštvu mimo procedure i organizacione strukture agencije, navedeno je Lujićevom izvještaju koji je usvojio Savjet ministra BiH.

Lujić je posredstvom medija 19. februara obaviješten o informaciji da je Sipa podnijela izvještaj protiv Dodika i drugih lica iz RS, a provjerom u djelovodniku za povjerljivu i strogo povjerljivu poštu u kabinetu direktora utvrđeno je da takav dokument nije evidentiran.

Lujić je sazvao sastanak članova Kolegijuma koji su u tom trenutku bili dostupni i tada su Sead Lisak, Radislav Jovičić i Mirza Lišanović upoznati da Lujić nije bio obaviješten niti je potpisao izvještaj.

Na sastanak je pozvan i načelnik Krim-istražnog odjeljenja Dragan Lukač, koji je na izričit zahtjev direktora Sipe izjavio da je tačno da je takav izvještaj podnesen dva dana ranije Tužilaštvu BiH, da ga je on potpisao i da sa tim u vezi nije osjećao nikakvu obavezu da o istom obavijesti direktora, navodi se u Lujićevom izvještaju koji je u posjedu ATV-a.

Lukač je ovom prilikom upozoren da su se time prekršili zakonske i podzakonske odredbe i aktuelne naredbe i preporuke direktora. Lukač je izjavio da je postupio u potpunosti u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Direktor Sipe usmeno je naredio načelniku Odjeljenja za unutrašnju kontrolu da preduzme hitne radnje prethodnih provjera radi utvrđivanja eventualne radne povrede.

Naknadno je taj zahtjev i pismeno upućen, ali do završetka ovog izvještaja, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu nije dostavilo konačan izvještaj na osnovu zahtjeva direktora Sipe za provjeru.

Analizom mjesečnih izvještaja o radu Krim-istražnog odjeljenja od juna prošle do januara ove godine utvrđeno je da ni u jednom izvještaju nisu konstatovane nikakve promjene u vezi sa predmetom koji je obuhvaćen ovim izvještajem, niti su pomenute niti najavljene bilo kakve konkretne aktivnosti, navedeno je u Lujićevom izvještaju Savjetu ministara, koji je preliminaran, jer su unutrašnja istraga i određene provjere još u toku.

Lujić je Savjetu ministara dostavio i dokument kojim je početkom ovog mjeseca od odjeljenja i kancelarija Sipe tražio poštivanje procedure u vezi sa zaštitom tajnih podataka.

Lujić je, između ostalog, tražio da sva računarska oprema koja se nalazi izvan službenih prostorija Sipe ili na ličnom korišćenju kod zaposlenih u Agenciji, odmah bude predata Službi za operativnu podršku radi neophodnog podešavanja u smislu zaštite podataka.

Savjet ministara jednoglasno je u četvrtak usvojio Izvještaj Sipe prema kojem je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dodika i više zvaničnika iz RS dostavljen mimo znanja direktora ove agencije i članova kolegijuma koji su u funkcionalnom smislu mogli biti u vezi sa sačinjavanjem i dostavljanjem izvještaja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da se došlo do spoznaje da je taj izvještaj dostavljen suprotno naredbama koje je u novembru prošle godine izdao direktor Sipe, kome je na taj način onemogućeno da obavlja zakonom određene obaveze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE