• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konsultacije SAD i EU o novom Lajčaku

Diplomatske konsultacije o imenovanju novog visokog predstavnika su u toku i biće nastavljene tokom vikenda sa SAD i stranama u pregovorima.

 Konsultacije SAD i EU o novom Lajčaku Izvor: MONDO

"Ne mogu da kažem da je ijedna strana nešto odbacila ili prihvatila, ali razgovori su u toku i sa Amerikancima i sa drugim učesnicima pregovora",rekao je Srni neimenovani zvaničnik EU.

On je dodao da će konsultacije biti nastavljene ovog vikenda i da bi odluka o novom visokom predstavniku mogla da bude donesena sutra ili u ponedjeljak, 2. marta i da tu, kako je rekao, nema jasno naznačenog roka.

"Svi bismo željeli da to bude što je prije moguće, ali ono što je sada važno jeste da će Kancelarija visokog predstavnika nastaviti da funkcioniše kao i do sada i tu neće biti promjena. Odlaganje izbornog procesa neće imati efekat na situaciju na terenu", rekao je ovaj izvor.

On je rekao da ne vjeruje da će visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Havijer Solana u međuvremenu postaviti nekoga na mjesto visokog predstavnika.

Neki mediji su prenijeli da je Vašington iznio zamjerke na moguće imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za novog visokog predstavnika, iako su ministri inostranih poslova EU prošle nedjelje načelno prihvatili njegovu kandidaturu.

Kako je navedeno, SAD ne podržavaju kandidaturu Incka, jer "nema političko-diplomatski format da osigura snažniji upliv međunarodne zajednice u BiH".

Mediji prenose da se sada kao mogući nasljednici Miroslava Lajčaka na funkciji visokog predstavnika u BiH spominju grčki ambasador u UN Aleksandros Malijas, italijanski ambasador u Skoplju Mikele Đifoni i jedan visoki estonski diplomata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE