• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Mesić gubi vezu sa realnošću

Izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine naišla je na burne reakcije političara u Republici Srpskoj.

 Vasić: Mesić gubi vezu sa realnošću Izvor: MONDO

"Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svojoj političkoj koncepciji prema BiH gubi vezu sa realnošću i trebalo bi da shvati da ni jedna država ne može da napreduje ukidanjem, depresijacijom, potiranjem i umanjivanjem njenih sastavnih dijelova, već davanjem veće demokratizacije i decentralizacije", izjavio je Srni izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić.

"Stjepan Mesić se ponaša kao operativac jedne velike strane obavještajne službe. On je u interesu te službe radio i dok je bio u zatvoru u Staroj Gradišci i predsjednik Predsjedništva SFRJ, a ta strana obavještajna služba, koja ima ambicije da drži pod šapom Hrvatsku, ima ambicije da drži i BiH i zato joj ona treba cjelovita i unutarna", rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, Mesić zato priča priče da je BiH nedjeljiva i da nema veze šta će biti sa Hrvatima u BiH.

Vasić je naglasio da je hrvatskom predsjedniku bitno da BiH bude, kako je rekao, Bosna i sarajevska Bosna.

"Kada Mesić govori o Republici Srpskoj i spominje 48 odsto stanovništa koje nije bilo srpsko na tom području, onda treba da spominje i južnjake koje su Slovenci izbrisali iz državljanstva, i svojih 400.000 Srba kojih više nema u Hrvatskoj, Srbe u Federaciji BiH, Srbe na Kosovu i tako dalje. To je sve rezulatat njegove politike i politike (bivših predsjednika Hrvatske i Srbije) Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića i ostalih nacionalista koji su razbili SFRJ", zaključio je Vasić.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u Sarajevu da Dejtonski sporazum mora biti nadograđen, poručivši da će, ukoliko to ne učine domaće snage u BiH, umjesto njih to uraditi neko drugi.

"Moje mišljenje je da bi, prije svega, trebalo ustavnim promjenama, odnosno novim ustavom obezbijediti da BiH postane funkcionalnija, demokratska država u kojoj će se pripadnici sva tri konstitutivna naroda osjećati veoma dobro. Drugim riječima, potrebno je da se svaki Hrvat, Bošnjak i Srbin u svakom trenutku i u svakom djeliću BiH osjeća potpuno ravnopravno", istakao je Mesić.

Ukoliko se ide na restrukturisanje BiH, Mesić je istakao da onda u svakoj federalnoj jedinici, mora da bude više nacionalnosti, odnosno sva tri konstitutivna naroda.

"Nekih može da bude više, nekih manje, ali najbolje je da budu sva tri naroda. Onda će prestati ove ambicije o izdvajanju iz BiH", naglasio je Mesić.

Na Mesićevu izjavu reagovali su i iz Srpske demokratske stranke.

Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je da je izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu biti i nametnute i njegovo crtanje novih mapa unutar BiH predstavlja "bezobrazluk bez presedana i najdirektniji atak na Dejtonski sporazum".

"Kada Mesić već spominje međunarodnu konferenciju o BiH, trebalo bi da zna da bi jedna međunarodna konferencija bila dobra i u slučaju Hrvatske da bi bile ispravljene posljedice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i dodijeljena autonomija oblastima u kojma su Srbi do 1990. godine bili većina dodijelila, a srpski narod ponovo postao konstitutivan u Hrvatskoj", naglašava se u saopštenju SDS.

SDS naglašava da je Mesićevu izjavu nemoguće posmatrati van konteksa pisanja nekih zapadnih medija u kojima se stvara ratna atmosfera u BiH i nagovještava mogućnost napada Hrvatske na Republiku Srpsku (RS), te njeno označavanje kao glavnog krivca, a sve sa ciljem stvaranje podloge za jačanje stranog invervencionizma u BiH.

"SDS poziva sve domaće političke faktore na razum i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Stjepanu Mesiću poručuje da se pozabavi svojim problemima i shvati da je RS plod volje srpskog naroda, a ne htjenja Hrvatske i da će ona postojati sve dok to želi srpski narod", navodi se u saopštenju.

Ova stranka smatra da je Hrvatska glavni krivac za nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH, jer su im Vašingtonskim sporazumom obećali da će muslimansko-hrvatska Federacija i Hrvatska biti konfederacija, a onda je Hrvatska radi sopstvenih interesa, kako je navedeno, ostavila na cjedilu Hrvate u BiH, a sada bi da se iskupi preko leđa RS.

"Svoje međusobne odnose i izdaje Hrvati iz Hrvatske i BiH treba da rješavaju između sebe, a ne preko leđa RS, podižući tenzije u BiH i gurajući cijelu zemlju u izolaciju", zaključuje se u saopštenju. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE