• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica: Podnesena tužba protiv UN i Holandije

Stefan Karganović je naveo da ova tužba nije usmjerena protiv tužbe Udruženja "Majki Srebrenice", već da je paralelna sa njihovom.

 Srebrenica: Podnesena tužba protiv UN i Holandije Izvor: MONDO

Udruženje "Istorijski projekat Srebrenica" već je podnijelo tužbu pred nadležnim sudom u Hagu protiv UN i države Holandije zato što nisu obezbijedile zaštitu srpskom i ostalom nemuslimanskom civilnom stanovništvu na području "demilitarizovane" enklave Srebrenica tokom sukoba u proteklom ratu u BiH, potvrdio je Srni predsjednik ovog udruženja Stefan Karganović.

"Tužba je podnesena i taj proces je otpočeo u Holandiji. Mi smo krenuli po istom opštem pravnom principu kao i Udruženje 'Majke Srebrenice' u njihovoj tužbi protiv UN i Holandije, ali je naš je cilj da zastupamo srpske žrtve", rekao je Karganović.

On je naveo da ova tužba nije usmjerena protiv tužbe Udruženja "Majki Srebrenice", već da je paralelna sa njihovom.

"Smatramo da svi koji žele da imaju cjelovitu sliku o zbivanjima na tom području tokom rata moraju i naše podatke da uzmu u obzir, da uvaže činjenicu da je pored Bošnjaka stradao i ogroman broj Srba i drugih nemuslimana", rekao je Karganović.

On je naveo da je na osnovu dokaza koje je do sada prikupio "Istorijski projekat Srebrenica", najmanje hiljadu civila Srba i drugih nemuslimana ubijeno ili nestalo kao posljedica oružanih napada iz enklave, ali postoji bojazan da će konačna cifra biti mnogo veća.

"Žrtava je bilo mnogo više ako obuhvatimo i one koji su nosili uniformu i bili naoružani, međutim naša tužba se ne odnosni na njih, nego na nenaoružane osobe, civile - žene, djecu, muškarce, stare... Pokušali smo da dokumentujemo što veći broj ubijenih i nestalih. U ovom trenutku procjenjujemo da je bilo do 1000 srpskih žrtava u toj kategoriji, ali naša istraživanja su i dalje u toku, tako da očekujemo da će konačna cifra, ako ikada dođemo do te cifre, biti mnogo veća od toga", rekao je Karganović.

On je dodao da se u tužbi Udruženja "Istorijski projekat Srebrenica" pominje i ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić.

"Naravno, on nije optužen jer naša tužba nije protiv privatnih lica, nego protiv UN i Holandije, koja je na terenu djelovala kao produžena ruka UN u jednom periodu preko svog holandskog bataljona", rekao je Karganović i dodao da UN i Holandija nisu obezbjedile sigurnost nemuslimanskim, pretežno srpskim stanovnicima tog regiona.

On je dodao da je osnovni cilj postojanja Udruženja "Istorijski projekat Srebrenica" da obezbjedi da srpske žrtve u i oko Srebrenice tokom rata ne budu zapostavljene i da ne ostanu anonimne.

Karganović je istakao da će više detalja o tužbi Udruženja "Istorijski projekat Srebrenica" protiv UN i države Holandije biti saopšteno 4. marta na konferenciji za novinare u Domu kulture u Srebrenici, na kojoj će i nekoliko srpskih žrtava govoriti iz neposrednog iskustva o napadima na srpska sela i naselja iz zaštićene zone. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE