• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Nema novog rata u BiH

"BiH jeste trusno područje i svaki put kada nastupi kriza, spominje se rat kao neko izlazno rješenje. Međutim , rata neće i ne može biti!"

 Čović: Nema novog rata u BiH Izvor: MONDO

Politička kriza u BiH prijeti potpunom destabilizacijom zemlje, a u slučaju da SAD i EU ne uspiju obuzdati probleme, moguć je i crni scenarij po kojem bi RS proglasila nezavisnost , a Hrvatska poslala svoju vojsku u BiH.

Ovo je tekst iz "Njujor tajmsa" , koji počinje informacijom da lideri Srba u BiH prijete napuštanjem državnih institucija i pritiskom za izdvajanje RS iz BiH

Novinar ovog lista podsjeća da nova kriza dolazi u kritično vrijeme, samo nekoliko sedmica nakon odlaska visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, čime je stvoren "potencijalno opasan vakuum moći".

List takođe saznaje da se SAD i EU moraju hitno uključiti ukoliko ne žele da se ponovi novi rat u BiH.

Uvod u to, piše list, bio bi proglašenje nezavisnosti RS, ulazak Hrvatske vojske u BiH i naoružavanje Bošnjaka.

Cijeli članak koji su prenijeli hrvatski mediji podstaknut je novim političkim odnosima u BiH nakon što je Sipa podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Srpske Milorada Dodika i njegovih saradnika.

"Odnosi i klima u BiH zaoštreni su izjavma premijera Srpske u kojim prijeti da će srpski kadrovi napustiti zajedničke organe u BiH, te inicijativa da se BiH organizuje kao federalna republika ili savez država, gdje bi RS imala pravo na samoopredjeljenje i odcjepljenje", piše "Njujork tajms".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je zajedno sa srpskim i bošnjačkim liderima pokrenuo pregovore oko preuređenja BiH u četiri federalne jedinice, međutim smatra da novog rata u BiH neće i ne može biti, a da premijer Srpske svojim izjavama samo gradi bolju poziciju u pregovorima.

" BiH jeste trusno područje i svaki put kada nastupi kriza, spominje se rat kao neko izlazno rješenje. Međutim , rata neće i ne može biti, što dokazuju i pregovorima kojma želimo da postignemo najbolji mogući dogovor oko unutrašnjeg uređenja BiH i stvorimo ambijent u kojem će zemlja i njeni građani normalno živjeti i funkcionisati", kaže Čović.

"Povlačenje bilo kakvih radikalnih poteza RS, bilo bi pogubno u situaciji kad je očito da se američka administracija planira ozbiljnije da uključi u rješavanje 'krize' u BiH", navodi dalje list.

Službeni Vašington zaustavio je izbor austrijskog diplomata Valentina Incka za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a neslužbeno je potvrđeno da SAD na toj poziciji žele da vide mnogo snažniju političku ličnost.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE