• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak podržao mjere Savjeta ministara BiH

Miroslav Lajčak je podržao mjere Savjeta ministara BiH da se utvrdi da li je neko prekršio procedure u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

 Lajčak podržao mjere Savjeta ministara BiH  Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH takođe smatra da treba da se pokrene odgovornost u slučaju paralelizama u institucijama BiH, navodi se u saopštenju izdatom u nedjelju.

"Savjet ministara BiH je donio odluku na posljednjoj sjednici i očekuju neke prijedloge mjera na osnovu odluke koja je donesena. Biće najbolje da to institucije rješavaju. Znači da se jasno identifikuje ko je šta prekršio u toj instituciji, a ovi koji su nešto prekršili treba da snose odgovornost", rekao je Lajčak.

Lajčak je naveo da se poštovanjem institucija BiH može prevazići kriza nastala podnošenjem izvještaja Sipe Tužilaštvu BiH protiv premijera RS i još 14 osoba, što je otvoreno pitanje funkcionisanja institucija BiH i međusobnog povjerenja u BiH.

On je poručio političarima da moraju poštovati institucije BiH, te da se toga moraju pridržavati i oni koji rade u tim institucijama, jer je to jedini uslov da BiH ide naprijed.

"Nema smisla da se prebacuje problem sa jednih na druge. Treba da identifikujemo šta su uzroci, ko su krivci i ko treba da snosi odgovornost. Ne treba da gubimo vrijeme i upiremo prstom jedni u druge. To ne vodi naprijed, ali ova situacija treba da se riješi", rekao je Lajčak za sutrašnje "Nezavisne novine".

Lajčak je rekao rekao da ni on, niti njegovi saradnici nisu imali informacije da ima paralelizama u institucijama BiH.

"Nismo imali informacije ni ja, ni moji saradnici, kojima vjerujem, o tome šta se priprema i na kakav način se to priprema. Nije nikakva tajna da u svim institucijama postoji prostor da se poboljša efikasnost njihovog rada", rekao je Lajčak.

Komentarišući navode predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da ljudi koji se pozivaju na podršku iz OHR-a učestvuju u paralelizmima u institucijama BiH, Lajčak je rekao da se OHR zalaže da institucije u BiH funkcionišu i da niko ne smije da se poziva na OHR na takav način.

"OHR sam ja i moj zamjenik Rafi Gregorijan, a svi ostali su zaposleni u OHR-u. Umjesto da sada tražimo krivce, hajde da tražimo rješenje i na taj način identifikujemo ljude koji su odgovorni za kršenje procedura i eventualno stvaranje paralelizma", rekao je Lajčak.

On ističe da politička atmosfera u BiH u posljednje dvije nedjelje ne doprinosi tome da se ispuni drugi uslov Savjeta za provođenje mira (PIK) - politička stabilnost u BiH, zbog čega na narednoj sjednici neće biti govora o transformaciji OHR-a.

Lajčak je rekao da bi PIK u martu trebalo da napravi još jednu inventuru napretka BiH, koja će dosta jasno pokazati u kojem se pravcu ide i kojom brzinom.

"Da je ispunjeno pet plus dva do marta razgovori u PIK-u bili bi posve drugačiji i razgovaralo bi se o tranziciji OHR-a. Ako nije ispunjeno to što je trebalo, onda predstoji priča o tome šta još treba da se uradi, što znači da se odlaže se priča o tranziciji OHR-a", rekao je Lajčak.

On je naveo da predstavnici RS ne treba da razmišljaju o povlačenju iz institucija BiH, jer imaju mehanizme da ostvare svoje interese, te da bi u protivnom međunarodna zajednica adekvatno reagovala.

"Hajde da se ne igramo takvim potezima kao što je izlaženje iz institucija BiH. Postoji niz demokratskih instrumenata preko Savjeta ministara, preko parlamenta BiH i svaki narod može da iznese svoje stavove i odbrani svoje interese. Ovo je ekstreman potez i ne vidim razlog da se iko igra takvim potezima", smatra Lajčak.

On je dodao da "signala ekstremizma" ima sa svih strana u BiH, ali da je odgovornost izabranih političkih lidera da ignorišu ekstremizam i vode zemlju naprijed u razgovoru i dogovoru.

Lajčak je rekao da opstanak BiH "nije na dnevnom redu niti će biti", jer BiH ima apsolutnu podršku međunarodne zajednice, ali da je unutrašnja struktura odgovornost domaćih institucija i sva tri konstitutivna naroda i nema jedostranih promjena.

"Arhitektura BiH je definisana Dejtonom i ko god šta pričao ne može to da promijeni, a to je da je BiH međunarodno priznata zemlja koja se sastoji iz dva entiteta, RS i Federacije BiH, a konstalacija može da se promijeni samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i jasno definisanih procedura", rekao je odlazeći visoki predstavnik u BiH.

Lajčak tvrdi da ne zna ko će ga zamijeniti na mjestu visokog predstavnika, te naglašava da ovaj posao i sada obavlja odgovorno i nastoji da smiri tenzije u BiH.

On je rekao da međunarodna zajednica ima jedinstven stav da želi da vidi BiH kao jednu funkcionalnu, politički stabilnu i samoodrživu državu, koja napreduje prema evropskim integracijama.

Prema njegovim riječima, sada postoje zemlje koje smatraju da posao međunarodne zajednice u BiH još nije završen i zemlje koje misle da je to vrijeme već došlo i da BiH može da preuzme punu odgovornost i da vodi svoje poslove uz podršku EU

"Potrebno je da samo jedan od ova dva koncepta ima jedinstvenu podršku međunarodne zajednice", ocijenio je visoki predstavnik u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE