• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešdaun opet preuzima OHR!?

SAD zainteresovane za eventualni ponovni angažman britanskog diplomate u BiH

 Ešdaun opet preuzima OHR!? Izvor: MONDO

Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun mogao bi biti ozbiljan kandidat nekih vodećih zemalja Zapada za prvog čovjeka Kancelarije visokog predstavnika, piše "Dnevni avaz" pozivajući se na nekoliko nezavisnih izvora.

Prema pisanju ovog sarajevskog lista, Sjedinjene Američke Države (SAD) su zainteresirane za eventualni ponovni Ešdaunov angažman u BiH, a tu ideju svesrdno podržava i nekoliko evropskih vlada, na čelu s Velikom Britanijom.

SAD i nekoliko evropskih država traže da se na mjesto visokog predstavnika imenuje neko "velikog kalibra", dok EU želi što je prije moguće naći nasljednika Miroslava Lajčaka.

Ešdaun se, čini se, nameće kao prihvatljivi kompromis Zapada. On je u penziji, ali je veoma angažiran u izradi prijedloga za rješavanje problema s kojima se svijet susreće kako na Balkanu, tako i u centralnoj Aziji.

Svojevremeno je trebao biti specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan, ali se tome u posljednjem trenutku suprotstavio predsjednik te azijske države Hamid Karzai.

Ideju da Ešdaun bude angažovan u BiH, Stejt department diskretno razmatra već nekoliko dana, dok Evropska unija ne samo da testira spremnost 27 zemalja članica da prihvate eventualnu Ešdaunovu nominaciju, već i lobira da on što prije dođe u BiH.

"Situacija je takva da Vašington razmatra ko bi mogao biti. Tokom razgovora iskrslo je ime Ešdauna. Ne znam šta bi mogao biti ishod. Traži se neko ko je ozbiljan, iz velike zemlje i ko ima strateški plan iza kojeg bi mogla stati cijela međunarodna zajednica. Priča o Ešdaunu je signal da se međunarodna zajednica mora uozbiljiti", kaže jedan od anonimnih sagovornika za "Dnevni avaz".

Ešdaun je suzdržano reagovo na informaciju da je njegovo ime u igri za novog visokog predstavnika. Ovaj britanski političar nije direktno odgovorio na pitanje da li bi prihvatio posao u BiH.

"Svima je poznata moja vezanost za BiH. Uvijek sam jasno stavljao do znanja da sam spreman uraditi sve što se od mene traži kako bih pomogao BiH da nastavi svoj napredak u reformskom procesu kao suverena i jedinstvena država na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Ešdaun za "Dnevni avaz".

Velika nepoznanica je stav Rusije ukoliko Ešdaun bude nominovan. Zvanična Moskva stavila je veto na izbor britanskog diplomate Emira Džonsa Perija, nakon čega je nominovan austrijski diplomata Valentin Incko. Međutim, njegovom izboru usprotivile su se SAD tražeći "snažnijeg kandidata".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE