• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vizne olakšice - "šarena laža"?

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH smatra da određeni građani BiH neće imati povlastice bezviznog režima i da je to "maslo" Svena Alkalaja

 Vizne olakšice - "šarena laža"? Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić smatra da od najavljenih viznih olakšica za građane BiH neće biti ništa, kao da ni do kraja godine neće doći do očekivane liberalizacije viznog režima za BiH.

''To je naravno ružna, tužna i loša stvar za građane BiH'', naglasila je Babićeva i dodala da je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj u javnosti iznosio nerealna obećanja i procjene i pored činjenice da je BiH ispunila tek trećinu uslova iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima.

Babićeva je ocijenila da bi rad Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH bio značajno poboljšan ukoliko bi što prije bilo trajno rješeno sjedište ove institucije, koje bi, kako je navela, kao što je to slučaj u svim drugim državama, trebalo da ima reprezentativnu zgradu.

''Prvi kontakt ambasadora i stranog diplomate odvije se upravo u zgradi MIP-a, gdje ti ljudi stiču prve utiske o zemlji u kojoj treba privremeno da borave i obavljaju svoju diplomatsku dužnost'', naglasila je Babićeva gostujući sinoć u programu Televizije OSM na Palama.

Ukoliko grad Sarajevo, rekla je Babićeva, ne može da ponudi kvalitetno rješenje, onda bi taj reprezentativni objekat za MIP mogao da se potraži u Banjaluci ili nekom drugom gradu u BiH.

Ona je ponovila da je šef diplomatije BiH Sven Alkalaj uzurpirao MIP BiH, zbog čega je ova institucija pretvorena u paralelni sistem u odnosu na druge isntitucije BiH

''Ta uzurpacija MIP-a od jednog lica automatski proizvodi i paralelni sistem u odnosu na druge institucije u BiH, odnosno, paralelni sistem u odnosu na instituciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Predsjedništva BiH, ali i entitetske organe u BiH'', upozorila je Babićeva.

Ona je potvrdila da između nje i Alkalaja ne postoji komunikacija već šest mjeseci.

''Ta komunikacija ni od prvog dana nije bila na zavidnom nivou, jer ja, kao zamjenik ministra koji ima nadležnost da zamjenjuje ministra u odsustvu, uopšte nisam bila upoznata sa onim šta se dešava u Ministarstvu ni u vrijeme njegove prisutnosti'', objasnila je Babićeva i dodala da ona nema pristupa ni izlaznoj pošti iz MIP-a BiH.

Na njena brojna upozorenja i apele o situaciji MIP-u BiH, rekla je Babićeva, nadležni predstavnici institucija BiH još uvijek nisu adekvatno i efikasno reagovali.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH je upozorila i na veoma nepovoljnu nacionalnu zastupljenost predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u MIP-u BiH, zbog čega je, kako je istakla, ova institucija izgubila epitet ''zajednička institucija građana BiH''.

Babićeva je navela da je posljedica Alkalajeve samovolje i nedosljedna primjena normativnih akata koja regulišu sistematizaciju radnih mjesta i unutrašnju organizaciju MIP-a, što je uticalo i na pogoršanje radne atmosfere i međusobnog povjerenja zaposlenih lica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE