• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajedničkim raspravama ka Evropi

Predstavnici Parlamenta BiH, RS i FBiH zajedno će održati rasprave o evropskim integracijama i o mogućnostima ustavnih promjena u BiH

 Zajedničkim raspravama ka Evropi Izvor: MONDO

Predstavnici parlamenata BiH, Republike Srpske i Federacije BiH dogovorili su danas da se iniciraju rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH o evropskim integracijama i o mogućnostima ustavnih promjena na kojima bi učestvovali i predstavnici entitetski i parlamenta BiH.

Dogovoreno je da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bude domaćin zajedničkog sastanka predsjednika radnih tijela parlamenata BiH, RS i FBiH da bi se omogućila komunikacija o velikom broju pitanja, koja su zajednička.

Učesnici sastanka ocijenili su da je u BiH nepovoljna politička i ekonomska situacija i da postoji potreba da institucije i političari na svim nivoima vlasti više razgovaraju i kreiraju pozitivniju atmosferu.

Predsjednika Narodne skupštine RS Igor Radojčić izjavio je da je sa sastanka upućen poziv Savjetu ministara BiH i entitetskim vladama da što prije razgovaraju na najvišem nivou i kordiniraju mjere koje se odnose na ekonomsku krizu.

"Mi smo jedinstven ekonomski prostor i te mjere moraju biti konzistentne i postoji potreba da izvršni organi vlasti djeluju daleko više kada je o tome riječ", rekao je Radojičić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su parlamentarci pozvali Savjet ministara BiH i vlade entiteta da što prije upute parlamentima akcione planove evropskih integracija, jer su konstatovali da nema dovoljno informacija o tome šta je sve potrebno uraditi na evropskom putu.

Radojičić je naglasio da su učesnici sastanka razgovarali i o ustavnim promjenama i da su pozdravili raspravu u parlamentu BiH o amandmanu na Ustav BiH koji se tiče distrikta Brčko, kao i da su pozdravili nastavak svih razgovora o ustavnim pitanjima na raznim nivoima.

Radojičić kaže da je, s obzirom da u Predstavničkom domu parlamenta BiH traju razgovori o korekcijama poslovnika, danas predloženo da se u dijelu u kojem budu korigovane procedure za ubrzano donošenje evropskog zakonodavstva uključe i predstavnici entitetskih parlamenata da bi se utvrdilo gdje se poslovnici mogu korigovati kako bi se uskladili sa evropskim zakonodavstvom po ubrzanim procedurama.

"Trenutno po poslovnicima nemamo apsolvirano evropsko zakonodavstvo", istakao je Radojičić i dodao da će naredni sastanak parlamentaraca iz BiH biti održan prije ljetnih odmora.

Radojčić je naglasio da je dogovoreno da Kolegijum Narodne skupštine RS posjeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH radi razgovora o mogućnosti harmonizacije pojedinih zakona, te da se formira mješovita radna grupa koja bi se bavila zajedničkim aplikacijama prema evropskim fondovima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Beriz Belkić rekao je da će parlament BiH izvršiti danas preuzete obaveze.

Belkić je istakao da su parlamenti, svjesni situacije u kojoj se nalazi BiH i odgovornosti koju imaju, danas pokušali da pokrenu određene akcije koje moraju biti sinhronizovane da bi se postigli rezultati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić istakao je da parlamenti, Savjet ministara BiH i entitetske vlade treba da pripreme zajednički odgovor na globalnu krizu koja se osjeća u BiH i da sačine set mjera koji bi bio odgovor na sve što se događa.

"Iskazali smo zabrinutost za ovo stanje popriličnog beznađa u zemlji, tešku ekonomsku i političku kriza koje ostavljaju veliki. Tu uključujem i odgovornost međunarodne zajednice", rekao je Softić.

Sastanku, koji je nastavak razgovora na Mrakovici, prisustvovali su i članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković i Niko Lozančić, potpredsjednici Narodne skupštine RS Nada Tešanović i Šefket Hafizović i potpredsjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta Marinko Ćavara i Vesna Saradžić.

Današnji sastanak je organizovao predsjednik parlamenta RS Igor Radojčić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE