• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Perišić obilazio Mladića na Rajcu

Svjedok optužbe Milan Gunj izjavio je da je načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišič obilazio Ratka Mladića na Rajcu.

 Perišić obilazio Mladića na Rajcu  Izvor: MONDO

Svjedok optužbe Milan Gunj izjavio je na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom da je general Ratko Mladić od ljeta 1997. nekoliko puta boravio u odmaralištu Vojske Jugoslavije na Rajcu kod Valjeva i da ga je tadašnji načelnik Generalštaba VJ Perišić obilazio.

General Perišić optužen je za pomaganje zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993-95, po optužnici, počinili pripadnici vojski RS i Republike Srpske Krajine.

Optužnica protiv generala Perišića zasniva se na tvrdnji da su te armije bile dio VJ i da ih je on, kao načelnik GŠ, kontrolisao.

Svjedok Gunj, upravnik vojnog odmarališta Rajac, rekao je da je Mladić sa pratnjom prvi put došao u taj objekat u julu 1997, o čemu je on bio obavješten iz GŠ VJ.

Mladić je tada ostao više od mjesec dana, a ponovo je na Rajac dolazio u februaru 1998, 1999 i vjerovatno 2000, precizirao je svjedok. Napomenuo je da je čuo da je, u međuvremenu, Mladić odlazio u drugo vojno odmaralište Stragar.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je tada već bio optužen za genocid u Srebrenici i BiH, general Perišić je, po riječima svjedoka, na Rajcu posjetio bar dva puta 1997. Kod Mladića su dolazili i tadašnji komandant Prve armije VJ general Trajković i Mladićev nekadašnji pomoćnik Milan Gvero.

"Mladićevo obezbjeđenje koordinirao je pukovnik LJubiša Beara, zajedno sa Darkom Pećancem", posvjedočio je Gunj.

Bearu i Gvera, Haški tribunal je kasnije optužio za genocid, odnosno zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i trenutno im sudi.

Gunj je kazao i da je potrepštine za Mladića i njegovu pratnju donosio iz glavnog skladišta VJ na Topčideru, o čemu, kako je rekao, nije vođena uobičajena evidencija. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE