• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća blokada "od Neuma do srednje Bosne"

Udruženja hrvatskih vojnih invalida prijeti blokiranjem saobraćajnica, graničnih prelaza i željezničkog saobraćaja.

 Moguća blokada "od Neuma do srednje Bosne" Izvor: MONDO

Predsjednik mostarskog Udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Zoran Zovko izjavio je da će predstavnici hrvatskih udruženja blokirati saobraćajnice, granične prelaze i željeznički saobraćaj u dijelu Federacije BiH, od Neuma do srednje Bosne, ukoliko Apelaciono vijeće Suda BiH ne uvaži prigovor na rad sudije Staniše Gluhajića u procesu protiv četvorice Hrvata iz Bijelog Polja, osuđenih na 80 godina zatvora za ratne zločine protiv Bošnjaka.

"Ne tražimo mnogo, samo da se pravosudni organi napokon počnu ponašati jednako prema svima. Zločini su počinjeni na sve tri strane i nepravedno je da Sud BiH sudi samo Hrvatima i Srbima", naveo je Zovko.

On je za "Fokus" rekao da će uslijediti potpuna blokada dijela Federacije BiH, od Neuma do srednje Bosne, zbog čega će najviše ispaštati ionako slaba ekonomija Federacije i dodao da Hrvati nemaju drugog izbora.

Zovko kaže da je u slučaju protiv Marka Radića i drugih Hrvata iz Bijelog Polja Tužilaštvo BiH samo prepisalo optužnicu koju je još 1995. godine napisala bošnjačka obavještajna agencija AID.

Isto tako, Sud BiH, tvrdi Zovko, nije htio da uvaži određene argumente, činjenice i dokaze odbrane Marka Radića i ostalih, a rezultat takvog pristrasnog suđenja jeste presuda od ukupno 80 godina zatvora.

On je naveo da hrvatska udruženja građana od Suda BiH traže da se osumnjičenima za ratne zločine sudi po individualnoj odgovornosti i dodao da poseban problem jeste kvalifikacija zločinačke organizacije, koja je ovom presudom pripisana HVO-u, jer su na osnovu toga svi bivši pripadnici HVO-a već unaprijed osuđeni kao zločinci. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE