• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spreman američki “pakleni plan za BiH”?

Američka administracija spremila je "pakleni plan za BiH" u kome je moguće izazivanje vještačkih sukoba i zaoštravanje situacije, tvrdi Pol Biver.

 Spreman američki “pakleni plan za BiH”? Izvor: MONDO

Vodeći britanski vojno-politički analitičar u intervjuu za “Pres” navodi da bi ovi potezi trebalo da rezultiraju "socijalnom ili političkom eksplozijom".

"Ovaj plan skovali su takozvani stari kadrovi koji su u vrijeme rata bili duboko uvučeni u krizu u BiH, a sve je organizovano na nagovor bošnjačkih lobista koji su ubijedili SAD da premijer Republike Srpske Milorad Dodik sprema otcjepljenje od BiH", istakao je Biver.

On smatra da je senzacionalistički tekst u "Njujork tajmsu" o otcjepljenju RS i navodnim planovima Hrvatske za napad na Srpsku smišljeno plasiran upravo u trenutku kada administracija Baraka Obame razmišlja o eventualnom novom pritisku, ne samo na Banjaluku, nego i na Beograd.

"Smiješne su tvrdnje `Njujork tajmsa` da se RS sprema na otcjepljenje od BiH, a da će Hrvatska zauzvrat bombardovati Banjaluku", ocijenio je Biver.

Podsjećajući da je Hrvatska na korak od EU, on je rekao "da bi bilo idiotski da neko iz Zagreba sprema tako glupavu akciju, a ni Banjaluka nije toliko naivna da bi u ovakvoj geopolitičkoj situaciji tražila nekakvo otcjepljene od BiH".

On navodi da tvrdnje "Nujork tajmsa" treba posmatrati kao početak pritiska Vašingtona na RS budući da je ovaj list u bliskim vezama sa novom administracijom Baraka Obame.

"Ovo je diplomatska igra koja se igra na duži rok", istakao je Biver.

On smatra da se može očekivati jačanje tog pritiska jer "Obamina administracija sada snažno pokušava da `popravi` sve što su Bušovi stratezi zanemarivali i stavljali u drugi plan, a BiH je jedno od tih pitanja".

"O tome, između ostalog, svjedoči i imenovanje tvorca Dejtonskog sporazuma Ričarda Holbruka na veoma važnu funkciju u Stejt dipartmentu. Holbruk, blago rečeno, gaji veoma snažna osjećanja prema Balkanu i ne treba posebno pominjati njegovu snažnu antipatiju prema svemu što nosi prefiks `srpsko`", rekao je Biver.

On tvrdi da će narednih mjeseci uslijediti serija diplomatskih poteza SAD, odnosno mnogih drugih oblika pritisaka Obamine administracije na RS.

"Nisam siguran koliko će Stejt dipartment daleko ići. Ali, jedno je sigurno - biće i diplomatskog i ekonomskog pritiska. Amerikancima ne odgovara trenutno ustavno uređenje BiH, pogotovo kad je riječ o RS, ali ni snažna hrvatska autonomija i sigurno je da će pod uticajem jakih lobističkih grupa pokušati da promijene takvo stanje", rekao je Biver.

On je rekao da mu je cijela ova priča utoliko čudnija, jer u posljednjih godinu dana čak ni najradikalniji srpski političari ne govore o otcjepljenju RS od BiH.

"Poznato je da ono što govore i rade jeste želja da se BiH uredi kao federalna država. Zato mi je ova priča o otcjepljenju, koje niko i ne pominje toliko čudna i navodi me na zaključak da je problem, možda, i u identifikaciji pravca koji namjerava da zauzme nova Obamina administracija", rekao je Biver.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE