• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sandžački lobi planirao likvidaciju Izetbegovića

Sandžački lobi i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić spremali su likvidaciju Alije Izetbegovića, tvrdi bivši oficir JNA Milenko Inđić.

 Sandžački lobi planirao likvidaciju Izetbegovića Izvor: MONDO

Likvidacija tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH, prema riječima Inđića bivšeg oficira za vezu u štabu generala Stanislava Galića, trebala je biti izvršena po povratku Izetbegovića iz Lisabona i pripisana JNA.

Inđić je naveo da bi, da je Izetbegović likvidiran, njegovo ubistvo bilo pripisano JNA, "koja je već bila poistovijećena sa srpskom stranom", a da bi sandžački lobi na samom početku preuzeo potpunu političku kontrolu nad budućim dešavanjima u BiH.

On je istakao da je pripremu likvidacije potvrdila činjenica da niko nije pokušao da kontaktira komandu na aerodromu niti da obezbijedi dolazak nekoga ko bi Izetbegovića sačekao.

Na osnovu svih informacija, tvrdi Inđić, procijenjeno je da je bolje da Izetbegović sa pratnjom bude doveden na Lukavicu.

"To je učinjeno zbog toga što smo znali koji bi nam problemi bili pripisivani da se desi ono šta mu je Ganić sa saradnicima pripremao", istakao je Inđić, gostujući u ponedjeljak naveče Alternatovnoj televiziji.

Prema Inđićevim riječima, da je neko od Srba ili od pripadnika JNA htio likvidirati Izetbegovića mogao je to učiniti na aerodromu.

Koordinator tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak istakao je da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio zločin nad građanima Srbije, navodeći da srpsko pravosuđe ima potpuno pravo da provodi istragu o tom zločinu.

"Tu su većinom bili mladi vojnici, državljani Jugoslavije. Oni su bili pripadnici JNA, koja je bila legalna vojna formacija na prostorima bivše JNA... Pripadnici mladi vojnici zatekli su se na odsluženju redovnog vojnog roka u BiH 1991. godine. To nisu nikakve snage koje su došle iz Srbije, koje su okupirale BiH", istakao je Tuševljak.

On je rekao da Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, ali da ne zna dokle je ta istraga stigla.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je zbog ratnog zločina potjernicu za 19 lica osumnjičenih za napad na kasarnu i bolnicu u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, među kojima je i tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Pripadnici Armije Republike BiH i "zelenih beretki" napali su 3. maja 1992. godine kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U napadima 2. i 3. maja, prema prijavi Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva protiv 15 osoba, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je zarobljeno 215. Zarobljenici su psihički i fizički zlostavljani.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE