• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hilari Klinton zabrinuta situacijom u BiH

Stjuart Džons prenio zvaničnicima BiH zabrinutost američkog državnog sekretara Hilari Klinton zbog cjelokupne situacije u ovoj zemlji.

 Hilari Klinton zabrinuta situacijom u BiH Izvor: MONDO

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Stjuart Džons, koji je direktno zadužen za region i BiH, "upućen je na teren" kako bi u direktnim razgovorima s političkim predstavnicima formirao cjelokupnu sliku o ozbiljnosti situacije i problemima s kojima se BiH suočava, a pošto je Klintonova u više navrata izrazila zabrinutost za situaciju u BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Pred dolazak u Sarajevo, Džons je o situaciji u BiH u više navrata razgovarao s američkim državnim sekretarom i njenim prvim saradnikom Džejmsom Štajnbergom i u tim susretima Klintonova je izrazila zabrinutost zbog političke situacije i izrazila spremnost da se SAD aktivnije angažuju u BiH, piše sarajevski list.

Džonsova misija je da prenese poruke ozbiljne zabrinutosti i interesovanja SAD, upravo u momentu kada traju konsultacije o novom visokom medjunarodnom predstavniku u BiH, ali u prvom redu da prikupi relevantne informacije, na osnovu kojih će Vašington odlučiti o formi i načinu na koji će taj ojačani angažman realizovati.

Džons, prema "Avazovim" saznanjima, nije detaljno govorio o planovima i mogućem imenovanju specijalnog predstavnika predsjednika SAD Baraka Obame za ovaj region, uključujući i BiH, ali ni ta opcija nije isključena.

Džons je iznio jasan stav SAD da neće biti zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika dok ne budu ispunjeni uslovi koji podrazumevaju i stabilnu političku situaciju u BiH.

Zabrinutost Stejt departmenta potvrdio je i Robert Vud, portparol na brifingu u Vašingtonu, koji je rekao da su SAD svakako zabrinute zbog svih tenzija.

"Sigurno je da razgovaramo s različitim partnerima kako bismo vidjeli šta se može uraditi da bi se situacija smirila", rekao je Vud na pres brifingu u Vašingtonu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE