• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvenkovski: Politički odnosi sa BiH odlični!

Nebojša Radmanović i Branko Crvenkovski ocijenili da su politički odnosi BiH i Makedonije na izuzetno visokom nivou.

 Crvenkovski: Politički odnosi sa BiH odlični! Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  i predsjednik Makedonije ocijenili da su politički odnosi između dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, ali da ih ne prati dovoljno dobra ekonomska saradnja.

Radmanović naglasio je da ekonomska saradnja BiH sa Makedonijom nije ni približna nekim drugim susjednim zemljama, te da BiH ima negativan ekonomski saldo sa Makedonijom.

"Otvorili smo neka ekonomska pitanja, i nadam se da će današnji susret članova Predsjedništva BiH sa makedonskom delegacijom, biti podstrek za jaču ekonomsku saradnju dvije zemlje", rekao je Radmanović na koferenciji za novinare.

On je naglasio da je sa Crvenkovskim dogovorena dalja saradnja na zajedničkom putu ka EU, izrazivši nadu da će današnji susret značiti dalje dobre odnose dvije zemlje koji će doprinositi stabilnosti i unapređenju ukupnih odnosa na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski istakao je da su dobri politički odnosi između dvije zemlje razumljivi jer ih vezuje zajednička prošlost, ali i teže zajedničkoj budućnosti u EU.

On je istakao da je jačanje ekonomske saradnje naročito neophodno sada u vremenu globalne recesije.

"Makedonija je nekoliko koraka ispred na putu ka članstvu u EU, ali to ne znači da nećemo razmijenjivati naša iskustva sa BiH i pomoći da ova zemlja uđe u Uniju. Samo ako sve zemlje zapadnog Balkana uđu u EU, to će značiti prosperitet zapadnog Balkana", istakao je Crvenkovski.

Radmanović i Crvenkovski ocijenili su da će svjetska ekonomska kriza usporiti i otežati put zemalja koje teže priključenju EU, jer će Unija biti više zauzeta svojim unutrašnjim problemima, a ne proširenjem.

"To nas ne smije obeshrabriti, nego naprotiv treba predstavljati izazov, i mi moramo ispunimo svoje obaveze. Zbog stabilnosti zapadnog Balkana, potrebno je da se put ovih zemalja ka EU završi što prije", zaključio je Radmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE