• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vekarić:BiH opstruisala istragu o Dobrovoljačkoj

Srbija odlučila da sama otvori proces o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici jer se on u BiH opstruiše, kaže Bruno Vekarić.

 Vekarić:BiH opstruisala istragu o Dobrovoljačkoj Izvor: MONDO

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prikupljalo je od 2006. godine dokaze za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dostavljalo ih Tužilaštvu BiH, ali je odlučilo da samo otvori proces kada je uvidjelo da se on u BiH opstruiše, rekao je portparol srpskog tužilaštva Bruno Vekarić.

Tužilaštvo Srbije raspisalo je potjernicu za 19 lica iz BiH osumnjičenih da su počinili ratne zločine 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Očekivali smo da će naše kolege iz BiH procesuirati jedan od najvećih zločina u BiH, nadali se da će materijal koji smo skupili biti njima upotrebljiv. Kada smo definitivno uvideli, po odgovorima koje smo dobijali iz BiH po ovom i drugim zahtevima za međunarodnu pravnu pomoć, da se postupak opstruiše, krenuli smo u proces u skladu sa našim zakonom", rekao je Vekarić za "Glas Srpske".

On nije mogao da govori o imenima lica za kojima je raspisana potjernica navodeći da je sve i dalje u fazi istrage.

Komentarišući to što sada Tužilaštvo BiH traži preuzimanje ovog premeta, Vekarić je rekao da pozdravlja svaki postupak kolega iz Sarajeva koji ide u pravcu rasvjetljavanja ratnih zločina i pomirenja na području bivše Jugoslavije.

"Nadam se da će biti izvan politike i dovoljno hrabri da to urade. Mi smo tu da im pomognemo ukoliko treba", rekao je Vekarić.

On je naveo da je rano za prognoze o tome da li će predmet biti ustupljen Tužilaštvu BiH, ističući da je "ovako veliki zločin morao da dobije epilog u sudnici znatno ranije".

Komentarišući činjenicu da Tužilaštvo BiH 17 godina nije pokrenulo pitanje odgovornosti osumnjičenih za te zločine, među kojima su i bivši članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a sada, nakon raspisivanja potjernice traži da preuzme proces, on je rekao da, vjerovatno, kao i u slučaju "tuzlanske kolone", postoji "miješanje politike u pravosudnu stvar".

Odgovarajući na pitanje da li ova potjernica obavezuje policijske službe BiH da uhapse Ganića i Kljuića koji se nalaze na području BiH, Vekarić je rekao da ne može da odgovara u ime drugih.

"Tužilaštvo je učinilo i činiće sve da osumnjičene privede pravdi, da žrtve zločina dobiju satisfakciju. Sve drugo je tehnika i postupak predviđen zakonom i podzakonskim aktima", rekao je Vekarić.

On je istakao da Tužilaštvo Srbije insistira na potpisivanju sporazuma o ustupanju dokaza sa BiH, kao što je potpisalo sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

"BiH insistira na mestu izvršenja krivičnog dela, kao jedinom opredeljujećem faktoru za procesuiranje ratnih zločina. Na ovaj način stimuliše se skrivanje počinilaca u drugim zemljama", rekao je Vekarić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE