• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijavljeno 6787 osoba za ratne zločine

MUP RS do kraja 2008. godine podnio 750 krivičnih prijava protiv 6787 osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine

 Prijavljeno 6787 osoba za ratne zločine Izvor: MONDO

Tim MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina od 1992. do kraja 2008. godine podnio je nadležnim tužilaštvima 750 krivičnih prijava protiv 6 787 lica zbog osnova sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina nad više od 21 605 identifikovanih žrtava.

''Od formiranja Tima početkom 2005. godine do 31. decembra prošle godine podnijeli smo 208 izvještaja protiv 1 884 lica zbog osnova sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina nad 11 296 žrtava'', rekao je Srni koordinator Tima Simo Tuševljak.

Prema njegovim riječima, profesionalan odnos MUP-a RS prema istraživanju i dokumentovanju krivičnih djela ratnog zločina, ne samo nad Srbima, već i nad drugim narodima u BiH, potvrđuju i činjenice o izvršenim zadacima po naredbama nadležnih tužilaštva i procesi koji se već vode u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

"I pored činjenice da su predmeti koje priprema MUP RS kvalitetno sačinjeni, još se ne može biti zadovoljno brzinom rada na tim predmetima. Broj podignutih optužnica je mali, a broj lica kojima je određen pritvor zbog osnova sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima neznatan je u odnosu na broj izvještaja'', istakao je Tuševljak.

On je precizirao da je i u tim malobrojnim predmetima, uglavnom, riječ o pojedinačnim slučajevima i, u pravilu, o licima koja se već nalaze u zatvorima po drugim osnovama, a javno su progovorili o zločinima koje su počinili.

Tuševljak očekuje da će, od nedavno ostvarena neposrednija saradnja MUP-a RS sa Tužilaštvom BiH i okružnim tužilaštvima, rezultirati skorim okončanjem određenog broja istraga i podizanjem optužnica i po predmetima ratnih zločina nad Srbima, kao i drugim narodima u BiH.

"Podaci o hapšenjima i otvaranje istraga i za zločine nad Srbima i drugim narodima, koja su osim Beograda, izvršena i u Španiji, Norveškoj, Grčkoj, ukazuju na to da se sve organizovanije i kvalitetnije radi na prikupljanju dokaza i pokretanju postupaka pred nadležnim tužilaštvima, odnosno da novi unaprijeđeni način rada Tima, sa formiranim podtimovima u centrima javne bezbjednosti, daju konkretne rezultate", istakao je Tuševljak.

Prema njegovom riječima, na to ukazuje i saradnja ostvarena sa policijama i istražiocima tih zemalja koji su boravili na području Sarajeva, Zvornika, Bijeljine i Trebinja.

On je naveo i da je konkretizovana i unapređena saradnja sa Haškim tribunalom koja se sve češće ostvaruje neposrednim kontaktima sa istražiocima Tužilaštva Tribunala i timovima odbrane optuženih pred tim Tribunalom.

Tuševljak je potvrdio da se u Timu MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina analizira presuda ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću i podneseni izvještaji za zločine koji nisu bili predmet procesa protiv Orića pred Haškim tribunalom.

''Aktivnosti u vezi sa ovim predmetom provodimo u neposrednoj saradnji sa Okružnim tužilaštvom u Bijeljini'', rekao je Tuševljak.

On je dodao da su, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine i Vlade RS, u MUP-u RS, odnosno Timu, pripremani dokumentacija, video i drugi zapisi koji su ustupani braniocima optuženih pred Haškim tribunalom i da se ta saradnja odvijala, uglavnom, putem Sekretarijata za saradnju sa Haškim tribunalom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE