• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlamentarci BiH o statusu Brčkog

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je raspravu o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta.

 Parlamentarci BiH o statusu Brčkog Izvor: MONDO

Kolegijum Predstavničkog doma predlagač je zaključka da ustavno-pravne komisije Predstavničkog i Doma naroda, nakon rasprave u prvom čitanju o amandmanu, organizuju javne rasprave u pet gradova BiH - Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom i Tuzli o prijedlogu ustavnog amandmana.

Predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović rekao je da bi javna rasprava, koja bi praktično trebalo da počne sutra, trajala 15 dana, a uporedo sa njom trajala bi i amandmanska faza.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković ukazao je na važnost predložene izmjene Ustava BiH ističući da to nije samo mijenjanje ustava, već i Međunarodnog mirovnog sporazuma o BiH.

"Radi se o legitimnoj aktivnosti domaćih insitucija sa reperkusijama na međunarodni akt", objasnio je Živković.

U ime Kluba poslanika SNSD-a on je predložio više preporuka kojim bi parlament od Predsjedništva BiH, između ostalog, zatražio da obavijesti supervizora za Brčko da je ispunjen krajnji uslov za okončanje supervizije i prenos nadležnosti na domaće vlasti.

Od Predsjedništva bi, prema predloženim preporukama, bilo zatraženo da obavijesti UN da je došlo do promjene Dejtonskog sporazuma te da o tome obavijesti i garante i svjedoke potpisivanja mirovnog sporazuma.

Predsjedništvo bi bilo obavezano da generalnog sekretara UN obavijesti da institucije BiH ne posjeduju original mirovnog sporazuma, što, istakao je Živković, svakodnevno otežava rad jer u BiH, samim tim što nema originalnog dokumenta, ne postoji ni njegov originalan prevod.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE